Ситуація з розвитком мишоподібних гризунів у Херсонській області

Помірно тепла, волога осінь, наявність достатньої кормової бази позитивно впливає на розвиток популяції мишей та полівок. Але, не зважаючи на сприятливі умови для їх розвитку, у порівнянні з минулорічними показниками спостерігається зниження чисельності мишоподібних гризунів на всіх обстежених площах майже удвічі.

У посівах озимого ріпаку та озимої пшениці продовжується розселення мишоподібних гризунів. Особлива загроза посівам помітна поряд з незораними землями, заселеними полівками, які переселяються на озимину. Найпоширеніші та найнебезпечніші в посівах – сіра (звичайна) та гуртова полівки, а в північних районах (Бериславський) незорані площі після збирання кукурудзи, соняшника, за чисельності 1-2 курганчика на гектарі заселяє – курганчикова миша.

В області ситуація з озимими культурами, які було посіяно переважно в сухий ґрунт, залишається складною. Продуктивні опади, які пройшли у І декаді листопада, покращили ситуацію зі зволоженням ґрунту, на цих площах почали з’являтися сходи озимини. В ІІІ декаді листопада на цих посівах також очікується розселення мишоподібних гризунів.

Станом на 11 листопада з метою виявлення мишоподібних гризунів обстежено 76,5 тис. га території Херсонської області, у тому числі: 42,3 тис. га озимої пшениці, 1,9 тис. га багаторічних трав, 16,5 тис. га – посівів озимого ріпаку, 15,8 тис. га – неугіддя, лісосмуги, незорані площі від просапних та овочевих культур. Всього заселено 21,3 тис. га, в тому числі на одному га озимих зернових культур (заселено 25% обстежених площ озимої пшениці і ячменю) нараховується 1,3-1,5 колонії, максимально –3 кол/га з чисельністю 5-15 жилих нір/га. На озимому ріпаку (заселено 38% обстежених площ) середня чисельність колоній шкідника – 2,4, максимально – 3 кол/га з чисельністю 10-20 жилих нір/га. На багаторічних травах (заселено 11% обстежених площ) середня чисельність шкідника – 1,5 кол/га, максимально – 3 кол/га. На неугіддях (заселено 27% обстежених площ) середня чисельність шкідника – 2,3 кол/га, максимально – 5 кол/га.

Боротьбу з гризунами проведено на площі 10,6 тис. га, в тому числі 5,2 тис. га на озимій пшениці, 4,0 тис. га на озимому ріпаку, 0,1 тис. га на багаторічних травах, 1,3 тис. на невгіддях, що у 4 рази менше у порівнянні з минулим роком (станом на 12.11.2020 р. мишоподібними було заселено 45,0 тис. га, оброблено 41,2 тис. га).

Також продовжується проведення профілактичних агротехнічних заходів: знищення бур’янів, лущення стерні та глибока зяблева оранка після збирання соняшника, кукурудзи, сої та овочевих культур, яка має летальну дію на полівок та мишей.

Враховуючи погодні умови та високий потенціал розмноження мишоподібних, чисельність шкідника буде надалі збільшуватися і становити серйозну загрозу посівам озимини. Для запобігання загрози посівам здійснюють постійний моніторинг за розвитком мишоподібних гризунів, а при перевищенні чисельності 3-5 колоній на гектар проводять боротьбу з ними.