Симптоми і перша допомога при харчових отруєннях влітку

Харчове отруєння може трапитися будь-якої пори року, але спекотними місяцями воно стається набагато частіше Через неправильне пакування, зберігання або приготування їжа може швидко зіпсуватися. Зовнішній вигляд може бути дуже оманливим і не розповісти про всі шкідливі бактерії, які містяться всередині того чи іншого продукту.

Найчастіші причини харчового отруєння влітку:

  1. Зіпсовані продукти. У жарку пору термін зберігання будь-яких харчових продуктів скорочується у рази. Причому, зовнішній вигляд і запах можуть все ще залишатися нормальними, але процес розкладання (і виділення токсинів) вже може бути запущений. Більш того, навіть у холодильнику влітку їжа зберігатися не так довго, як взимку. Тому, краще їсти свіжі продукти і свіжоприготовані страви.
  2. Недозрілі фрукти і овочі. Найчастіше вживають незрілі фрукти діти, коли обносять абрикоси і яблуні, на яких ледве встигли зав’язатися плоди. Але отруїтися можна і ранньою полуницею, черешнею, кавунами тощо. Тому, не поспішайте купувати фрукти і ягоди, як тільки вони потрапили на прилавок. Дочекайтеся сезону.
  3. Недостатня гігієна. Іноді ми нехтуємо миттям рук, фруктів та овочів. У теплі бактерії розмножуються набагато активніше, а значить і ризик підхопити харчовий розлад або більш неприємну недугу в рази вище.

Щоб уникнути таких неприємностей, потрібно ретельно обирати їжу та дотримуватися певних правил.

  • Робіть пікантні маринади

Останні дослідження довели, що додавання лимону або винного оцту до маринованого м’яса допоможе зменшити вірогідність його псування. Кислі маринади сповільнюють ріст бактерій.

Крім цього потрібно ставити замочене м’ясо у холодильник, а не залишати на столі. М’ясо домашньої птиці не можна маринувати понад дві доби, а м’ясо яловичини, свинини та ягняти можна залишити і на п’ять діб.

  • Мийте навіть “вимиті” магазинні овочі

Зелені листя салату (латук, шпинат та ін.) є продуктами з підвищеним ризиком отруєння. Крім того, у запакованих салатних листах може міститися ще більше бактерій, ніж у свіжих пучках. Це пояснюється тим, що зрізані листки більш сприятливі для розмноження бактерій, а якщо їх багато в одному пакунку, бактерії легко поширюються.

Це не означає, що треба зовсім від них відмовитись, але треба ретельно промивати кожен лист, навіть якщо ви купили попередньо вимитий продукт у магазині. Зберігати салат потрібно у холодильнику не більше тижня.

  • Остерігайтесь “небезпечних” місць

Небезпечною для зберігання продуктів зоною є місце з температурою вище ніж +5 градусів по Цельсію. Тож завжди тримайте продукти, які швидко псуються, подалі від таких місць. Якщо вам потрібно довго нести продукти з магазину додому, краще обирайте термопакети, які зберігають температуру продуктів довше. Якщо ви їздите машиною, кладіть пакунки на пасажирське сидіння, де працює кондиціонер, який буде їх охолоджувати.

  • Розморожування продуктів має бути безпечним

Такий способіб розморожування, як просто залишити м’ясо на столі, або занурити його у гарячу воду, може бути небезпечним для здоров’я. Як тільки продукт нагрівається до 5 градусів по Цельсію, в ньому починають поширюватися шкідливі бактерії. Краще розморожуйте продукти у холодильнику, або використовуйте холодну воду. Цей процес займе 2-4 години, залежно від розміру м’яса. Не забувайте змінювати воду кожні півгодини, щоб вона залишалася холодною. Також можна готувати без розмороження, але тоді процес приготування стане на 50% довшим.

  • Перевіряйте скляні і жерстяні банки

Консервовані продукти зберігаються набагато довше, але якщо пакування пошкоджене, всередину можуть потрапити бактерії, і вміст банки зіпсується. Ретельно перевіряйте упаковку на наявність западин і вм’ятин, а також слідкуйте за тим, щоб під час відкривання був характерний хлопок.

  • Перевіряйте пакування заморожених продуктів

Заморожені продукти в магазинах треба ретельно перевіряти на наявність розривів і пошкоджень, бо вірогідність того, що вміст пакету зіпсований дуже велика. Також слідкуйте за тим, щоб на пакуванні не було намерзлого льоду і снігу, бо це свідчить про повторне заморожування, яке недопустиме.

Основні симптоми отруєння: нудота, блювота і діарея, а також  стан млявості і слабкості, що їх супроводжує. Залежно від індивідуальних особливостей організму і ступеня тяжкості інтоксикації, можуть додаватися головний біль, запаморочення, тяжкість і болі в шлунково-кишковому тракті, підвищення температури, порушення свідомості.

Увага! Отруєння – це небезпечний стан, який потребує належного лікування! Особливо чутливі до нього діти дошкільного віку. При проявах симптомів харчового отруєння необхідно надати першу допомогу і викликати терапевта або швидку (залежно від інтенсивності проявів).