СИМБІОЗНІ ВІДНОСИНИ МАКРО ТА МІКРО ОРГАНІЗМІВ

Мільйонами років налагоджувався симбіоз жуйних тварин та мікроорганізмів, що населяють шлунковокишковий тракт, вони творять справжні дива для макро організму допомагаючи переробляти  кормові маси в доступні для засвоєння речовини. Порушення зазначених відносин веде до зниження продуктивності та виникнення  різного роду відхилень у показниках здоров’я жуйних тварин.

При  надлишку в раціоні концентрованих кормів з одночасним дефіцитом легко перетравлених вуглеводів у рубці в наслідок порушення циклу Крепса накопичуються так звані кетонові тіла, що веде до  зниження та зникнення апетиту у жуйних тварин, зменшення живої маси, виникають нервові розлади і як наслідок зменшується продуктивність.

Аналогічна картина спостерігається при згодовуванні тварині недоброякісного силосу в складі якого переважають масляні кислоти.

Якщо ж жуйних перегодувати багатими цукром кормами (зерно кукурудзи, пшениця, цукровий буряк, кавуни, дині) то в рубці різко збільшується концентрація молочної кислоти, а це зменшує  рН кислотність вмісту шлунку збільшується і порушує кишкове перетравлювання може виникнути отруєння солодкими речовинами.

При неправильному згодовуванні тваринам сечовини, або випадковому її потраплянні в корм аміак, що утворюється при її розкладі, не встигає «поїдатись» мікрофлорою рубця і всмоктуючись у кров веде до отруєння всього організму. У тварин виникає тимпанія рубця, починаються судоми і якщо не застосувати антидот настає швидка смерть. Тяжке отруєння спостерігається при згодовуванні тваринам вареного буряку через добу після приготування при вирощуванні якого застосовувався аміачні добрива в завищених нормах внесення.

При задаванні тваринам холодної, льодової води, перегодовуванні концентратами, різких  замін   в раціоні, згодовуванні недоброякісних кормів, може призвести як до повної відсутності скорочень так і до бурної діяльності передшлунків. А це прямий шлях до  порушення симбіотичних відносин в них і як наслідок вимкнення патологічних станів та зниження продуктивності.

Дільничими лікарями ветеринарної медицини Новотроїцького району ведеться просвітницька робота серед власників домашніх тварин щодо правильного збалансування раціонів годівлі їх домашніх улюбленців.