Сорт відіграє важливу роль у підвищенні врожайності сільськогосподарських культур. Зростання врожайності (від 15 до 25 %.) значною мірою забезпечується впровадженням нових сучасних сортів, що є важливим фактором інтенсифікації сільського господарства. Проте, як показує практика, у процесі тривалого розмноження і вирощування у виробничих умовах якість насіння поступово погіршується.
Основними причинами погіршення сортових якостей є:
1.Механічне засмічення. Наслідком механічного засмічення є зниження врожайних та сортових якостей насіння. Воно може відбуватися в неочищених сівалках, тарі, комбайні, при очищенні насіннєочисними машинами, сортуванні, транспортуванні, за порушення правил зберігання насіння на складі. За виробничих умов у насінницьких посівах особливо небезпечна наявність видової домішки, тобто присутність насіння іншого виду рослин (наприклад, пшениця озима засмічена житом). Ці домішки важко відокремлюються при очищенні насіння. Насінницькі посіви, у яких відмічене механічне засмічення вище допустимих норм, вибраковуються при апробації. Слід зазначити, що будь-який вид механічного засмічення є наслідком недбалості господаря, тому першим правилом насінництва є недопущення при розмноженні насіння механічного засмічення.
2.Природне перезапилення (біологічне засмічення). При організації насінництва перехреснозапильних культур необхідно суворо дотримуватись просторової ізоляції між сортами і культурами, оскільки, наприклад, перезапилення цукрових буряків з кормовими або столовими, сорго з суданською травою, загрожує втратою сорту. Для сортових посівів таких культур встановлені відповідні норми просторової ізоляції, яких слід суворо дотримуватися (для жита й гречки – 200 м, соняшнику – 100 м тощо). Природне перезапилення знижується до мінімуму, якщо в посівах відсутні механічні домішки інших культур і витримана просторова ізоляція.
3.Розщеплення. При цьому утворені форми стають сортовою домішкою і розмножуються з коефіцієнтом, приблизно таким самим, як і основний сорт. Їх потрібно видаляти на всіх стадіях розмноження сорту шляхом проведення сортових прополок.
4.Поява природних мутантів, які виникають під впливом зовнішнього середовища і фізіолого-біохімічних змін у самому рослинному організмі, – це безперервний біологічний процес, що відбувається в невеликих обсягах. Спонтанні мутанти зазвичай погіршують сортову популяцію не чисельністю, а можливістю перезапилення з іншими рослинами. Встановлено, що кількість мутантів збільшується за сівби старим насінням, зберіганні його в несприятливих умовах та ін. На вплив цих факторів слід звертати особливу увагу в первинних ланках насінництва і проводити очищення сорту від домішок, застосовуючи метод індивідуального добору.
5.Зниження імунітету і збільшення захворюваності рослин. Насіння дуже швидко уражується хворобами. Число уражених рослин внаслідок поступової втрати імунітету при розмноженні сорту з року в рік зростає, що може призвести через певний час до вибракування посіву з числа сортових, тому на насінницьких посівах необхідно застосовувати всі доступні способи захисту рослин від хвороб, щоб максимально знизити їх прояв.
6.Екологічна депресія сорту. За своєю природою сорти бувають з широкою екологічною пластичністю і малопластичні. Перші здатні давати високий врожай у різних зонах при різних екологічних обставинах, інші – лише в певних локальних зонах, що пояснюється їх реакцією на зміну зовнішніх умов. При відсутності гармонії між біологією сорту і навколишнім середовищем настає порушення фізіологічних функцій організму, що призводить до послаблення його життєздатності, депресії і врешті-решт до значного зниження продуктивності та якості насіння. Тому для кожного сорту повинні бути підібрані оптимальні зони.
Зональність розміщення насінництва може бути ефективною лише в поєднанні з прогнозом урожайних якостей насіння. Головне завдання екологічного насінництва – виявити і не допустити до сівби насіння з низьким рівнем урожайних властивостей, навіть якщо воно має хороші посівні якості. Високоврожайне насіння переважно повинно бути збережене і повністю використане безпосередньо для сівби в зоні вирощування, створення страхових фондів.
Отже, для підтримки всіх цінних біологічних властивостей сорту застосовують: добір типових здорових рослин і потомств у первинних ланках насінництва; вирощування рослин за оптимальних агротехнічних умов; забезпечення захисту посівів і насіння від хвороб та шкідників; проведення видового і сортового прополювання; виділення для сівби найбільш повноцінних фракцій, тому важливо щороку забезпечувати на насінницьких посівах комплекс агротехнічних, фітосанітарних і організаційних заходів, спрямованих на одержання насіння з високими врожайними якостями.
Інформація має рекомендаційний характер.
У разі виникнення питань, звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
17.09.2019
Шість причин погіршення біологічних властивостей сорту
Сорт відіграє важливу роль у підвищенні врожайності сільськогосподарських культур. Зростання врожайності (від 15 до 25 %.) значною мірою забезпечується впровадженням нових сучасних сортів, що є важливим фактором інтенсифікації сільського господарства. Проте, як показує практика, у процесі тривалого розмноження і вирощування у виробничих умовах якість насіння поступово погіршується.
Основними причинами погіршення сортових якостей є:
1.Механічне засмічення. Наслідком механічного засмічення є зниження врожайних та сортових якостей насіння. Воно може відбуватися в неочищених сівалках, тарі, комбайні, при очищенні насіннєочисними машинами, сортуванні, транспортуванні, за порушення правил зберігання насіння на складі. За виробничих умов у насінницьких посівах особливо небезпечна наявність видової домішки, тобто присутність насіння іншого виду рослин (наприклад, пшениця озима засмічена житом). Ці домішки важко відокремлюються при очищенні насіння. Насінницькі посіви, у яких відмічене механічне засмічення вище допустимих норм, вибраковуються при апробації. Слід зазначити, що будь-який вид механічного засмічення є наслідком недбалості господаря, тому першим правилом насінництва є недопущення при розмноженні насіння механічного засмічення.
2.Природне перезапилення (біологічне засмічення). При організації насінництва перехреснозапильних культур необхідно суворо дотримуватись просторової ізоляції між сортами і культурами, оскільки, наприклад, перезапилення цукрових буряків з кормовими або столовими, сорго з суданською травою, загрожує втратою сорту. Для сортових посівів таких культур встановлені відповідні норми просторової ізоляції, яких слід суворо дотримуватися (для жита й гречки – 200 м, соняшнику – 100 м тощо). Природне перезапилення знижується до мінімуму, якщо в посівах відсутні механічні домішки інших культур і витримана просторова ізоляція.
3.Розщеплення. При цьому утворені форми стають сортовою домішкою і розмножуються з коефіцієнтом, приблизно таким самим, як і основний сорт. Їх потрібно видаляти на всіх стадіях розмноження сорту шляхом проведення сортових прополок.
4.Поява природних мутантів, які виникають під впливом зовнішнього середовища і фізіолого-біохімічних змін у самому рослинному організмі, – це безперервний біологічний процес, що відбувається в невеликих обсягах. Спонтанні мутанти зазвичай погіршують сортову популяцію не чисельністю, а можливістю перезапилення з іншими рослинами. Встановлено, що кількість мутантів збільшується за сівби старим насінням, зберіганні його в несприятливих умовах та ін. На вплив цих факторів слід звертати особливу увагу в первинних ланках насінництва і проводити очищення сорту від домішок, застосовуючи метод індивідуального добору.
5.Зниження імунітету і збільшення захворюваності рослин. Насіння дуже швидко уражується хворобами. Число уражених рослин внаслідок поступової втрати імунітету при розмноженні сорту з року в рік зростає, що може призвести через певний час до вибракування посіву з числа сортових, тому на насінницьких посівах необхідно застосовувати всі доступні способи захисту рослин від хвороб, щоб максимально знизити їх прояв.
6.Екологічна депресія сорту. За своєю природою сорти бувають з широкою екологічною пластичністю і малопластичні. Перші здатні давати високий врожай у різних зонах при різних екологічних обставинах, інші – лише в певних локальних зонах, що пояснюється їх реакцією на зміну зовнішніх умов. При відсутності гармонії між біологією сорту і навколишнім середовищем настає порушення фізіологічних функцій організму, що призводить до послаблення його життєздатності, депресії і врешті-решт до значного зниження продуктивності та якості насіння. Тому для кожного сорту повинні бути підібрані оптимальні зони.
Зональність розміщення насінництва може бути ефективною лише в поєднанні з прогнозом урожайних якостей насіння. Головне завдання екологічного насінництва – виявити і не допустити до сівби насіння з низьким рівнем урожайних властивостей, навіть якщо воно має хороші посівні якості. Високоврожайне насіння переважно повинно бути збережене і повністю використане безпосередньо для сівби в зоні вирощування, створення страхових фондів.
Отже, для підтримки всіх цінних біологічних властивостей сорту застосовують: добір типових здорових рослин і потомств у первинних ланках насінництва; вирощування рослин за оптимальних агротехнічних умов; забезпечення захисту посівів і насіння від хвороб та шкідників; проведення видового і сортового прополювання; виділення для сівби найбільш повноцінних фракцій, тому важливо щороку забезпечувати на насінницьких посівах комплекс агротехнічних, фітосанітарних і організаційних заходів, спрямованих на одержання насіння з високими врожайними якостями.
Інформація має рекомендаційний характер.
У разі виникнення питань, звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.