Щодо факту загибелі червонокнижних сірих журавлів (фото 18+)

До Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  надійшло повідомлення про масову загибель сірих журавлів на території Великого Чапельського Поду біосферного заповідника «Асканія-Нова». На час проведення епізоотичного розслідування було виявлено 46 трупів сірого журавля, загибелі інших видів птиці не спостерігалась.

Кілька мертвих птахів направили до Одеської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Держпродспоживслужби для дослідження на хворобу Ньюкасла та високо патогенний грип птиці. Підозри не підтвердились.

Тоді ж кілька птахів направили для дослідження до Херсонської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини ім. професора Л.С.Ценковського Держпродспоживслужби.

При розтині трупів встановлений такий патологоанатомічний діагноз:

  1. Застійна гіперемія та набряк легень.
  2. Білкова зерниста дистрофія печінки, серця.
  3. Катарально-геморагічний гастрит.
  4. В грудній порожнині велика кількість не зсівшої крові.
  5. Крапчасті крововиливи на міокарді.

Патологічний матеріал був направлений для бактеріологічних досліджень на сальмонельоз, пастерельоз та хіміко-токсикологічних – на токсичність та нявність отруйних речовин. Дослідження на бактеріальні інфекції продовжуються.

У м’язах та внутрішніх органах загиблих птахів вміст миш’яку, нітратів, нітритів у межах допустимої норми.

Разом з трупами до Херсонської лабораторії були доставлені 2 проби зерна, відібрані на полях біля с. Ясна Поляна та смт. Асканія-Нова, при досліджені зерно виявилось сильнотоксичним. Але лабораторні дослідження не змогли ідентифікувати  речовину, якою було протравлено  зерно.

Усі матеріали передані до правоохоронних органів та прокуратури. Розслідування триває. Фахівці Держпродспоживслужби в Херсонській області і надалі братимуть активну участь у встановленні всіх обставин отруєння та недопущенні подібних випадків.