Що варто знати про ботулізм

Генічеським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з метою профілактики виникнення захворювання на ботулізм розроблено інформаційне повідомлення для ротації на радіо та інформаційні листівки для операторів ринку, які реалізують харчову продукцію у м. Генічеськ.

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються анаеробними бактеріями Clostridium botulinum. Ботулотоксин – один із найсильніших з усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший, ніж отрута гримучої змії.

Найчастіше ботулізм виникає внаслідок споживання недостатньо стерилізованих домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах дотримуються технології їх приготування.

Продукти, які найчастіше можуть бути джерелом отруєння: 50% отруєнь викликано грибними консервами; м’ясні і рибні продукти – копчена, консервована, в’ялена (особливо невипотрошена) риба, шинка; погано промита картопля, запечена у фользі.

Симптоми захворювання на ботулізм проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить ботулотоксин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, запаморочення, нудота, порушення зорових функцій, сухість у роті, розлад ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Тому, при появі перших ознак захворювання, потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога гарантує збереження життя хворому.

Основні правила профілактики ботулізму

В жодному разі не вживайте:

– консервовану їжу із здутих банок, банок із нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;

– з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;

– з банок, які зберігаються понад один рік;

-напівпросмажені стейки, м’ясо з кров’ю.

Ніколи не купуйте «з рук» консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі рибу солону, в’ялену, копчену.

Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Під час консервування овочів і фруктів в домашніх умовах, максимально потрібно враховувати фактори, що перешкоджають росту та розвитку бактерій ботулізму – висока температура, підвищена кислотність, солі і бактерії молочної кислоти, та використовувати рекомендовані рецептурою концентрації солі, оцту, цукру.

М’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках лише із застосуванням автоклава, дотримуючись при цьому необхідної температури та часу автоклавування.

Не рекомендовано консервувати гриби та інші продукти, які важко відчистити від піску.

Дотримуючись цих порад, Ви зможете уберегти себе та своїх рідних від небезпеки.