Що треба знати про кір

Кір — це інфекційна хвороба. Найчастіше хворіють на кір діти без щеплень, які відвідують дитсадки та школи. Але дорослі та підлітки, які не пройшли вакцинацію, також піддаються хворобі.

Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому, перебуваючи в одному приміщенні з хворим, легко заразитися. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів, але швидко гине у зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг).

Зазвичай на кір хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко.

Заразитися може будь-яка людина, що не має імунітету. Наприклад, перші півроку після народження дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла й не робила щеплення, дитина імунітету не матиме.

Симптоми кору: висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання й пронос. хвороба часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку.

Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами. Від моменту зараження до захворювання минає від 7 до 21 доби. Це прихований період хвороби.

У період захворювання спостерігається підвищення температури, сильний головний біль, нежить, відсутність апетиту й слабкість. Потім —сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, інколи гнійні виділення). Рожеві крапкові висипання на тілі з’являються на другий-третій день хвороби.

Зазвичай вони виглядають як дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, що поступово перетворюються на більші плями. У цей період стан хворого може погіршуватися. Висип зникає у зворотньому з появою порядку. Відтак стан хворого починає покращуватися.

Профілактика та лікування

Основним способом профілактики є вакцинація, яка і забезпечує захист від кору. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб: кору, епідемічного паротиту та краснухи, яку закуповує Міністерство охорони здоров’я за бюджетні кошти.

Якщо ж дитина чи доросла людина захворіла, хворого обов’язково ізолюють та роблять дезінфекцію приміщення. Якщо дитина хворіє без ускладнення, лікування можна проходити вдома, дорослих зазвичай госпіталізують.