Що може бути важливішим за здоров’я дітей?

В Україні підростає ціле покоління дітей, які через неправильне харчування мають серйозні проблеми зі здоров’ям. Лише 20-30% українських дітей споживають достатню кількість продуктів здорового харчування: овочів, фруктів, цільних злаків, молочних продуктів. Саме здорове харчування в дитинстві допоможе сформувати правильний обмін речовин і дасть своєрідний захист від захворювань у майбутньому.

Організація харчування в навчальних закладах регламентована законодавчими актами. А однією із головних умов є суворе виконання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоці, зберігання продуктів харчування та приготування їжі.

Раціональне харчування – достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні, із врахуванням віку людини, її статі, характеру праці та інших факторів. Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до харчового раціону, режиму харчування, умов прийому їжі.

Вимоги до харчового раціону: енергетична цінність раціону повинна покривати енергозатрати організму; належний хімічний склад — оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин; добра засвоюваність та різноманітність їжі за рахунок широкого асортименту продуктів i різних прийомів їх кулінарної обробки; здатність їжі (склад, об’єм, кулінарна обробка) створювати відчуття насичення; санітарно-епідемічна безпечність.

Основа раціонального харчування — збалансованість, тобто оптимальне співвідношення компонентів їжі. За такого харчування до організму надходять різноманітні поживні речовини в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності людини.

Режим харчування включає час i кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл харчового раціону за енергоємністю, хімічним складом i масою по прийомах їжі.

З метою контролю за якістю організації харчування у закладах шкільної та дошкільної освіти фахівцями Нововоронцовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вжито низьку заходів.

Під державними наглядом у сфері санітарного законодавства знаходиться 8 дитячих дошкільних закладів та 14 загальноосвітніх закладів (ЗОШ-9, НВК-3, ЗОСШП-1, Школа-сад-1).

З метою контролю організації харчування у закладах перед початком нового навчального року у складі комісії було перевірено 23 заклади, за результатами яких надані відповідні пропозиції щодо покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів та забезпечення норм харчування.

Завдяки налагодженої співпраці з керівництвом Нововоронцовської райдержадміністрації, відділу освіти, молоді та спорту РДА, сільських та селищних рад вдалося досягнути покращення матеріально-технічного стану деяких дитячих навчальних закладів, а саме: забезпечено придбання додаткового холодильного обладнання, заміни ванн для миття посуду, оновлено кухонний та столовий посуд, придбано нові виробничі столи. На даний час проводиться капітальна реконструкція Хрещенівського ДНЗ. Вжито заходів щодо забезпечення всіх навчальних закладів централізованим водопостачанням.

Нововоронцовським районним управлінням з керівниками закладів неодноразово проводилися робочі зустрічі з питань дотримання вимог чинного законодавства стосовно організації харчування у закладах, на яких визначались проблемні питання та шляхи їх вирішення.

Невідкладним залишається питання щодо дотримання у дитячих закладах району норм харчування, тому актуальним є прийняття рішення про збільшення фінансування.

Слід зазначити, що в Золотобалківській ЗОШ, Нововоскресенській ЗОШ, Новоолександрівській ЗОШ/садку, Петропавлівськом НВК крім пільгової категорії дітей, харчуванням забезпечені всі учнів 1-4 класів.

Питання забезпечення виконання норм харчування дітей, затверджених постановою кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591, залишається на контролі Нововоронцовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.