Здавна люди мед вважали воістину смачним і дуже корисним продуктом, але за умови його якості та «справжності».
Як вибрати мед
По-перше, мед повинен бути зрілим. Адже бджоли працюють над нектаром близько тижня: випарюють воду, збагачують ферментами, розщеплюють складні цукри на прості. За цей час мед настоюється. Готовий продукт бджоли запечатують восковими кришечками – саме такий мед має всі властивості і може зберігатися довго.
Дуже часто бджолярі відкачують мед у ході медозбору, не чекаючи його визрівання, через брак стільників. Вміст води в такому меді часом удвічі перевищує норму, він мало збагачений ферментами і сахарозою, швидко закисає.
Щоб визначити зрілість меду, його підігрівають до 20 градусів, перемішуючи ложкою. Потім ложку виймають і починають обертати. Зрілий мед навертається на неї.
Як же можна визначити якість меду?
За кольором
Кожен сорт меду має своє забарвлення, властиве тільки йому. Квітковий мед – світло-жовтого кольору, липовий – бурштинового, ясеневий – прозорий, як вода, гречаний має різні відтінки коричневого кольору. Чистий без домішок мед, зазвичай, прозорий, якого б кольору він не був.
Мед, що має в своєму складі добавки (цукор, крохмаль, інші домішки), каламутний, і якщо уважно придивитися, то в ньому можна виявити осад.
За ароматом
Справжній мед відрізняється запашним ароматом. Цей запах ні з чим не порівняти. Мед з домішкою цукру не має аромату, а його смак близький до смаку підсолодженої водички.
По в’язкості
Візьміть мед на пробу, опустивши в ємність тонку паличку Якщо це справжній мед, то він тягнеться слідом за паличкою довгою безперервною ниткою, а коли ця нитка урветься, то вона цілком опуститься, утворюючи на поверхні меду башточку, пагоду, яка потім повільно розійдеться.
Фальшивий же мед поведе себе, як клей: буде рясно стікати і капати з палички до низу, утворюючи бризки.
По консистенції
У справжнього меду вона тонка, ніжна. Мед легко розтирається між пальцями і вбирається в шкіру, чого не скажеш про підробку . У фальсифікованого меду структура груба, при розтиранні на пальцях залишаються грудочки.
Перевірте, чи додані в мед вода і цукор
Для цього на аркуш низькосортного паперу, який добре вбирає вологу, капніть меду. Якщо він розтечеться на папері, утворюючи вологі плями, або навіть просочиться крізь нього – це фальшивий мед.
Визначте, чи є в меді крохмаль. Для цього покладіть в стакан трохи меду, залийте окропом, розмішайте і остудіть. Після цього капніть туди кілька крапель йоду. Якщо склад посиніє, значить, в мед додано крохмаль Це фальшивий мед.
Як дізнатися, чи є в меді інші домішки? Для цього візьміть розпечений дротик (з нержавійки) і опустіть його у мед. Якщо на ньому повисне клейка чужорідна маса – перед вами підробка під мед.
На що слід звернути увагу після покупки меду?
Мед не можна зберігати в металевому посуді, оскільки кислоти, що містяться в його складі, можуть дати окислювання. Це призведе до збільшення вмісту важких металів в ньому і до зменшення корисних речовин . Такий мед може викликати неприємні відчуття в шлунку і навіть привести до отруєння.
Мед зберігають у скляному, глиняному, парцеляновому і дерев’яному посуді.
Вживаючи мед з теплою водою або розігріваючи зацукрований мед, не доводьте температуру до 60 градусів – це межа, після якої структура меду розпадається, змінюється колір, зникає аромат, а вітамін С, який може жити в меді довгі роки, значно руйнується.
Якщо навіть через роки ваш мед не загус, значить, він містить велику кількість фруктози і, на жаль, не має цілющих властивостей. Іноді мед під час зберігання ділиться на два пласти: густіє тільки знизу, а зверху залишається рідким. Це говорить про те, що він незрілий, і тому його потрібно з’їсти якомога швидше – незрілий мед зберігається лише кілька місяців.

Спосіб зберігання
Натуральний мед досить зберігати у темному і сухому місці (переважно житлова кімната, ніж кухня) в ємностях мед може зберігатися десятками років. Прямі сонячні промені для нього згубні (згадайте, як на ринках мед простоює на сонці тижнями, якщо не роками).
Фахівці не рекомендують також зберігати мед у холодильнику. Охолодження негативно впливає на корисні речовини.
Меду шкодить тепло. Мед боїться сонця. Через сорок вісім годин безперервного сонячного опромінення в ньому руйнуються ферменти. У першу чергу – інгибін, фермент протимікробної дії.
Оточення для меду треба обирати ретельно. Він блискавично вбирає запахи риби, сиру, квашеної капусти. Однаково легко всмоктує і борошняний і цементний пил. У холодильнику для нього занадто велика вологість. Найкраще місце для меду там, де сухо, прохолодно і нічим не пахне.
Посуд з медом (краще всього банку з темного скла) має бути герметично закритий, інакше він закисне. У тарі з харчової пластмаси мед можна зберігати не більше тижня. Всі інші полімери суворо заборонені. З металевого посуду годиться нікельований і емальований, тільки без жодних сколів. А ось оцинкована і мідна тара суворо заборонена. Мед вступає з цинком і міддю в хімічну реакцію, наповнюючись отруйними солями.
07.08.2019
Корисна інформація про мед
Здавна люди мед вважали воістину смачним і дуже корисним продуктом, але за умови його якості та «справжності».
Як вибрати мед
По-перше, мед повинен бути зрілим. Адже бджоли працюють над нектаром близько тижня: випарюють воду, збагачують ферментами, розщеплюють складні цукри на прості. За цей час мед настоюється. Готовий продукт бджоли запечатують восковими кришечками – саме такий мед має всі властивості і може зберігатися довго.
Дуже часто бджолярі відкачують мед у ході медозбору, не чекаючи його визрівання, через брак стільників. Вміст води в такому меді часом удвічі перевищує норму, він мало збагачений ферментами і сахарозою, швидко закисає.
Щоб визначити зрілість меду, його підігрівають до 20 градусів, перемішуючи ложкою. Потім ложку виймають і починають обертати. Зрілий мед навертається на неї.
Як же можна визначити якість меду?
За кольором
Кожен сорт меду має своє забарвлення, властиве тільки йому. Квітковий мед – світло-жовтого кольору, липовий – бурштинового, ясеневий – прозорий, як вода, гречаний має різні відтінки коричневого кольору. Чистий без домішок мед, зазвичай, прозорий, якого б кольору він не був.
Мед, що має в своєму складі добавки (цукор, крохмаль, інші домішки), каламутний, і якщо уважно придивитися, то в ньому можна виявити осад.
За ароматом
Справжній мед відрізняється запашним ароматом. Цей запах ні з чим не порівняти. Мед з домішкою цукру не має аромату, а його смак близький до смаку підсолодженої водички.
По в’язкості
Візьміть мед на пробу, опустивши в ємність тонку паличку Якщо це справжній мед, то він тягнеться слідом за паличкою довгою безперервною ниткою, а коли ця нитка урветься, то вона цілком опуститься, утворюючи на поверхні меду башточку, пагоду, яка потім повільно розійдеться.
Фальшивий же мед поведе себе, як клей: буде рясно стікати і капати з палички до низу, утворюючи бризки.
По консистенції
У справжнього меду вона тонка, ніжна. Мед легко розтирається між пальцями і вбирається в шкіру, чого не скажеш про підробку . У фальсифікованого меду структура груба, при розтиранні на пальцях залишаються грудочки.
Перевірте, чи додані в мед вода і цукор
Для цього на аркуш низькосортного паперу, який добре вбирає вологу, капніть меду. Якщо він розтечеться на папері, утворюючи вологі плями, або навіть просочиться крізь нього – це фальшивий мед.
Визначте, чи є в меді крохмаль. Для цього покладіть в стакан трохи меду, залийте окропом, розмішайте і остудіть. Після цього капніть туди кілька крапель йоду. Якщо склад посиніє, значить, в мед додано крохмаль Це фальшивий мед.
Як дізнатися, чи є в меді інші домішки? Для цього візьміть розпечений дротик (з нержавійки) і опустіть його у мед. Якщо на ньому повисне клейка чужорідна маса – перед вами підробка під мед.
На що слід звернути увагу після покупки меду?
Мед не можна зберігати в металевому посуді, оскільки кислоти, що містяться в його складі, можуть дати окислювання. Це призведе до збільшення вмісту важких металів в ньому і до зменшення корисних речовин . Такий мед може викликати неприємні відчуття в шлунку і навіть привести до отруєння.
Мед зберігають у скляному, глиняному, парцеляновому і дерев’яному посуді.
Вживаючи мед з теплою водою або розігріваючи зацукрований мед, не доводьте температуру до 60 градусів – це межа, після якої структура меду розпадається, змінюється колір, зникає аромат, а вітамін С, який може жити в меді довгі роки, значно руйнується.
Якщо навіть через роки ваш мед не загус, значить, він містить велику кількість фруктози і, на жаль, не має цілющих властивостей. Іноді мед під час зберігання ділиться на два пласти: густіє тільки знизу, а зверху залишається рідким. Це говорить про те, що він незрілий, і тому його потрібно з’їсти якомога швидше – незрілий мед зберігається лише кілька місяців.
Спосіб зберігання
Натуральний мед досить зберігати у темному і сухому місці (переважно житлова кімната, ніж кухня) в ємностях мед може зберігатися десятками років. Прямі сонячні промені для нього згубні (згадайте, як на ринках мед простоює на сонці тижнями, якщо не роками).
Фахівці не рекомендують також зберігати мед у холодильнику. Охолодження негативно впливає на корисні речовини.
Меду шкодить тепло. Мед боїться сонця. Через сорок вісім годин безперервного сонячного опромінення в ньому руйнуються ферменти. У першу чергу – інгибін, фермент протимікробної дії.
Оточення для меду треба обирати ретельно. Він блискавично вбирає запахи риби, сиру, квашеної капусти. Однаково легко всмоктує і борошняний і цементний пил. У холодильнику для нього занадто велика вологість. Найкраще місце для меду там, де сухо, прохолодно і нічим не пахне.
Посуд з медом (краще всього банку з темного скла) має бути герметично закритий, інакше він закисне. У тарі з харчової пластмаси мед можна зберігати не більше тижня. Всі інші полімери суворо заборонені. З металевого посуду годиться нікельований і емальований, тільки без жодних сколів. А ось оцинкована і мідна тара суворо заборонена. Мед вступає з цинком і міддю в хімічну реакцію, наповнюючись отруйними солями.