Нішеві культури: кунжут

Кунжут (рід Sesamum) відноситься до культурних олійних рослин, що походять з субтропічного поясу, і має велике значення в народному господарстві.

Кунжутова олія світло-жовтого кольору, яка отримана холодним пресуванням, за смаковими якостями належить до кращих харчових олій і використовується в харчовій, кондитерській, консервній промисловостях, а також в парфумерії як розчинник для анфлеражу. Олія, що отримана гарячим пресуванням, є технічною і застосовується в миловарінні, для виготовлення копіювального паперу.

Ціле насіння кунжуту використовуються для харчування в сирому, вареному, смаженому вигляді, а також для одержання різних кондитерських виробів. Макуха кунжуту є добрим кормом для годівлі тварин: в 100 кг її міститься 132 кормові одиниці.

Форми кунжуту, що вирощуються в Україні, належать до виду кунжут культурний або індійський (Sesamum indicum L.). За морфологічними ознаками цей вид поділяється на 2 підвиди:

  • двоплодолистиковий – коробочка складається з двох плодолистиків, у поперечному розрізі має видовжений прямокутник. Віночок зрісся з 5 пелюсток. Приймочка маточки дволопатева. Підвид поділяється на 2 групи різновиду:
  1. Азіатська – висота рослин середня. Листки в нижній частині стебла цільні або слабо розсічені, середні за шириною; у верхній – вузькі. Найбільш посухостійкий, відрізняється високою олійністю насіння.
  2. Абіссінська – високі рослини, що мають велику кількість листків. Листкові пластинки широкі, розсічені або навіть роздільні. Рослини більш вологолюбиві, порівняно пізньостиглі і не мають в України виробничого значення.
  • чотириплодолистиковий – коробочка складається із чотирьох плодолистиків, у поперечному розрізі має квадрат. Число чашелистиків та пелюсток більше 5. Приймочка маточки чотирилопатева.

Насіння кунжуту плоске, яйцеподібної форми, дрібне, розміщується в гніздах коробочки у вигляді вертикальних стовпчиків в чотири або вісім рядів. Маса 1000 насінин – 2-5 г. Найбільш повноцінне насіння формується в нижніх коробочках і до 20 міжвузля, а тому на насіннєві цілі необхідно залишати насіння від нижніх, раніше дозрілих коробочок.

Найбільш поширені форми мають насіння білого кольору, проте зустрічаються форми з коричневим, чорним, рожевим, жовтим, сірим забарвленням.

Основними проблемами, що виникають під час вирощування кунжуту, є обсипання насіння з коробочок в період дозрівання та збирання; схильність до ураження грибними і бактеріальними хворобами; підвищена потреба у волозі в період від початку цвітіння до утворення насіння (нестача води в грунті і низька відносна вологість призводить до поганого запліднення і обпадання зав’язі)

У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 18.12.2019, в наявності 4 сорти кунжуту, оригінатором яких є Інститут олійних культур Національної академії аграрних наук України. (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням (https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin   С. 269-270)

Оскільки насіння високої якості є основою для отримання товарної продукції з високими показниками, й зважаючи на ризики, що виникають при вирощуванні нішевих культур, обов’язково необхідно перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння обраної культури, за допомогою Реєстру сертифікатів (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material)