Морква (Daucus carota L) належать до родини Селерові (Аріасеае). Коренеплоди моркви багаті на цукри та каротин, вони містять багато поживних речовин: вітаміни (С, В, В2, В6, В12 , РР, Е та ін.), солі кальцію, фосфору, заліза, жири та ефірну олію. Морква необхідний продукт харчування. Її споживають сиру, варену, приготовлену на пару, сушать, з неї виготовляють соки, салати, консервують тощо. Морква має також лікувальні властивості. Вживання моркви в їжу дає омолоджуючий ефект для організму завдяки поживним речовинам, що містяться в ній. Вона бореться з запальними процесами, покращує травлення. Допомагає при захворюванні очей, при цукровому діабеті, чинить антибактеріальну дію, знижує тиск, покращує обмін речовин. Морквяний сік є незамінним компонентом у раціоні дітей. Вміст амінокислот в коренеплоді, які виводять токсини і шкідливий холестерин, сприяють стабілізації ваги. Морква — низькокалорійний овоч (34-45 Ккал/100 г). Сира морква на 89% складається з води. Морква доступна для споживача незалежно від пори року. Отже, користь її для здоров’я людини не викликає сумніву. А поєднання низької калорійності сирої моркви та багатого хімічного складу робить її незамінним продуктом харчування. Тому в останні роки спостерігається тенденція збільшення площ посіву під цією сільськогосподарською культурою.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 132 сорти і гібриди моркви. Перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin с. 351-356. При покупці насіння необхідно перевіряти наявність сертифікатів: сортового та посівного, що гарантує високі сортові і посівні якості насіння (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Якість насіння моркви повинна відповідати вимогам ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».
13.12.2019
Сезонні овочі: морква столова
Морква (Daucus carota L) належать до родини Селерові (Аріасеае). Коренеплоди моркви багаті на цукри та каротин, вони містять багато поживних речовин: вітаміни (С, В, В2, В6, В12 , РР, Е та ін.), солі кальцію, фосфору, заліза, жири та ефірну олію. Морква необхідний продукт харчування. Її споживають сиру, варену, приготовлену на пару, сушать, з неї виготовляють соки, салати, консервують тощо. Морква має також лікувальні властивості. Вживання моркви в їжу дає омолоджуючий ефект для організму завдяки поживним речовинам, що містяться в ній. Вона бореться з запальними процесами, покращує травлення. Допомагає при захворюванні очей, при цукровому діабеті, чинить антибактеріальну дію, знижує тиск, покращує обмін речовин. Морквяний сік є незамінним компонентом у раціоні дітей. Вміст амінокислот в коренеплоді, які виводять токсини і шкідливий холестерин, сприяють стабілізації ваги. Морква — низькокалорійний овоч (34-45 Ккал/100 г). Сира морква на 89% складається з води. Морква доступна для споживача незалежно від пори року. Отже, користь її для здоров’я людини не викликає сумніву. А поєднання низької калорійності сирої моркви та багатого хімічного складу робить її незамінним продуктом харчування. Тому в останні роки спостерігається тенденція збільшення площ посіву під цією сільськогосподарською культурою.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 132 сорти і гібриди моркви. Перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin с. 351-356. При покупці насіння необхідно перевіряти наявність сертифікатів: сортового та посівного, що гарантує високі сортові і посівні якості насіння (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Якість насіння моркви повинна відповідати вимогам ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».