Капуста білоголова (Brassica oleracea L. var. alba DC) – одна з основних овочевих рослин в Україні. Це дворічна рослина, яка в перший рік утворює вкорочене стебло, розетку листя та формує головку. На другий рік висаджені маточні рослини утворюють квітконосні пагони і насіння. Капуста має чудовий смак, характеризується високою врожайністю, лежкістю, транспортабельністю, має високі смакові якості і лікувальні властивості. Капуста білоголова здавна використовується як цінний продукт харчування. Вона входить до багатьох страв. Українську національну кухню неможливо уявити без українського борщу, до складу якого входить капуста, вареників, пиріжків з капустою, капустяних котлет та зразів. З неї готують солянку, овочеве рагу, запікають, квасять, фарширують. Вона є складовою різноманітних салатів та ін. Харчова цінність капусти полягає, насамперед, в тому що вона містить азотисті речовини, жири, вуглеводи, лізоцим, цукри, пектин, клітковину, органічні кислоти, фітонциди, велику кількість вітамінів (каротин , фолієва кислота, вітамін U, С, РР, Е, Р, К, вітаміни групи В) та мікроелементів ( кальцій, залізо, магній, фосфор, калій). В ній виявлено 16 амінокислот. Тому вона відіграє важливу роль в харчуванні населення.
Капусту здавна використовують для лікування різних хвороб: виразкової хвороби шлунка та 12-ти палої кишки (прискорюється процес загоєння слизової оболонки шлунково-кишкового тракту), хронічного гастриту, екземи, псоріазу, цукрового діабету, атеросклерозу, бронхітів, ожиріння та ін. Капустяний сік швидко засвоюється організмом, має загальнозміцнюючу, жовчогінну дію, виводить холестерин з організму, токсини і шлаки з кишечнику. Її використовують при лікуванні опіків, трофічних виразок, синців, гематом, головного болю та болю в суглобах.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 238 сортів і гібридів капусти білоголової (Brassica oleracea L. var. alba DC). Перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin, С. 330-340. Якісне насіння є запорукою отримання високих урожаїв. Тому, купуючи насіння капусти білоголової, однією з необхідних умов є перевірка наявності сертифікатів (Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал), що гарантують високі сортові (сукупність показників, що характеризують належність насіння до відповідного сорту) та посівні (сукупність показників, які характеризують придатність до його сівби) якості насіння (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Капуста білоголова – перехреснозапильна рослина, що вимагає дотримання норм просторової ізоляції: не менше 2000 м на відкритій ділянці, 600 м – на захищеній. Плід капусти – стручок завдовжки 5-15 см. Насіння темно-бурого або чорного кольору, колоподібне, в діаметрі до 2 см.
Щоб отримати чудовий урожай білокачанної капусти, необхідно купувати якісне насіння. Якість насіння капусти білоголової повинна відповідати вимогам ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».. Державним стандартом України ДСТУ 7160:2010 передбачаються такі вимоги до сортових якостей насіння капусти білоголової: сортова чистота – оригінальне 99%, елітне – 98%, репродукційне і гібридне – 97%. Схожість повинна становити для оригінального і елітного насіння не менше 80%, репродукційного – 75%. Вологість всіх його категорій не повинна перевищувати 9%.
25.11.2019
СЕЗОННІ ОВОЧІ: КАПУСТА БІЛОГОЛОВА
Капуста білоголова (Brassica oleracea L. var. alba DC) – одна з основних овочевих рослин в Україні. Це дворічна рослина, яка в перший рік утворює вкорочене стебло, розетку листя та формує головку. На другий рік висаджені маточні рослини утворюють квітконосні пагони і насіння. Капуста має чудовий смак, характеризується високою врожайністю, лежкістю, транспортабельністю, має високі смакові якості і лікувальні властивості. Капуста білоголова здавна використовується як цінний продукт харчування. Вона входить до багатьох страв. Українську національну кухню неможливо уявити без українського борщу, до складу якого входить капуста, вареників, пиріжків з капустою, капустяних котлет та зразів. З неї готують солянку, овочеве рагу, запікають, квасять, фарширують. Вона є складовою різноманітних салатів та ін. Харчова цінність капусти полягає, насамперед, в тому що вона містить азотисті речовини, жири, вуглеводи, лізоцим, цукри, пектин, клітковину, органічні кислоти, фітонциди, велику кількість вітамінів (каротин , фолієва кислота, вітамін U, С, РР, Е, Р, К, вітаміни групи В) та мікроелементів ( кальцій, залізо, магній, фосфор, калій). В ній виявлено 16 амінокислот. Тому вона відіграє важливу роль в харчуванні населення.
Капусту здавна використовують для лікування різних хвороб: виразкової хвороби шлунка та 12-ти палої кишки (прискорюється процес загоєння слизової оболонки шлунково-кишкового тракту), хронічного гастриту, екземи, псоріазу, цукрового діабету, атеросклерозу, бронхітів, ожиріння та ін. Капустяний сік швидко засвоюється організмом, має загальнозміцнюючу, жовчогінну дію, виводить холестерин з організму, токсини і шлаки з кишечнику. Її використовують при лікуванні опіків, трофічних виразок, синців, гематом, головного болю та болю в суглобах.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 238 сортів і гібридів капусти білоголової (Brassica oleracea L. var. alba DC). Перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin, С. 330-340. Якісне насіння є запорукою отримання високих урожаїв. Тому, купуючи насіння капусти білоголової, однією з необхідних умов є перевірка наявності сертифікатів (Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал), що гарантують високі сортові (сукупність показників, що характеризують належність насіння до відповідного сорту) та посівні (сукупність показників, які характеризують придатність до його сівби) якості насіння (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Капуста білоголова – перехреснозапильна рослина, що вимагає дотримання норм просторової ізоляції: не менше 2000 м на відкритій ділянці, 600 м – на захищеній. Плід капусти – стручок завдовжки 5-15 см. Насіння темно-бурого або чорного кольору, колоподібне, в діаметрі до 2 см.
Щоб отримати чудовий урожай білокачанної капусти, необхідно купувати якісне насіння. Якість насіння капусти білоголової повинна відповідати вимогам ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».. Державним стандартом України ДСТУ 7160:2010 передбачаються такі вимоги до сортових якостей насіння капусти білоголової: сортова чистота – оригінальне 99%, елітне – 98%, репродукційне і гібридне – 97%. Схожість повинна становити для оригінального і елітного насіння не менше 80%, репродукційного – 75%. Вологість всіх його категорій не повинна перевищувати 9%.