Цибуля ріпчаста (Allium cepa L.) – дворічна, перехреснозапильна, травя’ниста овочева культура. В структурі виробництва овочевих культур за підсумками минулого року цибуля ріпчаста становить 9-11%. Харчові і цілющі властивості цибулі відомі давно. Вона була і є одним з основних продуктів харчування. Її вирощували як харчову рослину в Древньому Єгипті, Греції, Римі. З давніх часів народи світу використовували цибулю як лікувальний засіб. Стародавні римляни включали цибулю у раціон своїх воїнів, вважаючи що це збільшує силу та мужність солдатів. Цибулю знаходили в саркофагах із муміями в єгипетських пірамідах. Її використовували при лікуванні багатьох хвороб, застосовували для загоєння ран, використовували як сечогінний засіб. З часів Гіппократа нею лікували ревматизм, подагру, ожиріння. Люди, котрі вживали цибулю у великій кількості, не хворіли на тиф, чуму, цингу. Вона містить цукри, білки, вітаміни, ефірну олію, сірку, йод, органічні кислоти та мінеральні речовини. Великий вміст заліза в ній допомагає при анемії, калію – позитивно впливає на серцево-судинну систему. При вживанні овочу також нормалізується робота нервової системи, сон. Ефірні масла, що містяться в цибулі, підтримують організм під час застуди та грипу. Зелена цибуля, її сік, який має специфічний запах та гострий смак, збуджують апетит, поліпшують травлення тощо. Тому її рекомендують вживати в їжу регулярно взимку та навесні. Цибуля виділяє фітонциди — біологічно активні речовини, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів та інші форми мікроорганізмів. Фітонциди цибулі згубно діють на дизентерійну, дифтерійну, туберкульозну палички, стрептококи тощо. Тому це справжній дезінфікуючий засіб.
Цибулю ріпчасту використовують в харчовій промисловості як приправу до салатів, вінегретів, овочевих і м’ясних страв, а також як пряно-вітамінну закуску.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 198 сортів і гібридів цибулі городньої (Allium cepa L.) вітчизняної та закордонної селекції (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin, С. 401-408). Якісне насіння є запорукою отримання високих урожаїв. Тому, купуючи насіння цибулі ріпчастої, однією з необхідних умов є перевірка наявності сертифікатів (Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал), що гарантують високі сортові та посівні якості насіння ((https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material). Насіння цибулі – тригранне, чорне, рідше буре, завдовжки 3,1 мм. Маса 1000 насінин становить 2,8-3,7 г. За вологості 11% схожість зберігається протягом 2-3 років. Якість насіння цибулі ріпчастої повинна відповідати вимогам ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».
14.11.2019
СЕЗОННІ ОВОЧІ: ЦИБУЛЯ РІПЧАСТА
Цибуля ріпчаста (Allium cepa L.) – дворічна, перехреснозапильна, травя’ниста овочева культура. В структурі виробництва овочевих культур за підсумками минулого року цибуля ріпчаста становить 9-11%. Харчові і цілющі властивості цибулі відомі давно. Вона була і є одним з основних продуктів харчування. Її вирощували як харчову рослину в Древньому Єгипті, Греції, Римі. З давніх часів народи світу використовували цибулю як лікувальний засіб. Стародавні римляни включали цибулю у раціон своїх воїнів, вважаючи що це збільшує силу та мужність солдатів. Цибулю знаходили в саркофагах із муміями в єгипетських пірамідах. Її використовували при лікуванні багатьох хвороб, застосовували для загоєння ран, використовували як сечогінний засіб. З часів Гіппократа нею лікували ревматизм, подагру, ожиріння. Люди, котрі вживали цибулю у великій кількості, не хворіли на тиф, чуму, цингу. Вона містить цукри, білки, вітаміни, ефірну олію, сірку, йод, органічні кислоти та мінеральні речовини. Великий вміст заліза в ній допомагає при анемії, калію – позитивно впливає на серцево-судинну систему. При вживанні овочу також нормалізується робота нервової системи, сон. Ефірні масла, що містяться в цибулі, підтримують організм під час застуди та грипу. Зелена цибуля, її сік, який має специфічний запах та гострий смак, збуджують апетит, поліпшують травлення тощо. Тому її рекомендують вживати в їжу регулярно взимку та навесні. Цибуля виділяє фітонциди — біологічно активні речовини, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів та інші форми мікроорганізмів. Фітонциди цибулі згубно діють на дизентерійну, дифтерійну, туберкульозну палички, стрептококи тощо. Тому це справжній дезінфікуючий засіб.
Цибулю ріпчасту використовують в харчовій промисловості як приправу до салатів, вінегретів, овочевих і м’ясних страв, а також як пряно-вітамінну закуску.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 198 сортів і гібридів цибулі городньої (Allium cepa L.) вітчизняної та закордонної селекції (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin, С. 401-408). Якісне насіння є запорукою отримання високих урожаїв. Тому, купуючи насіння цибулі ріпчастої, однією з необхідних умов є перевірка наявності сертифікатів (Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал), що гарантують високі сортові та посівні якості насіння ((https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material). Насіння цибулі – тригранне, чорне, рідше буре, завдовжки 3,1 мм. Маса 1000 насінин становить 2,8-3,7 г. За вологості 11% схожість зберігається протягом 2-3 років. Якість насіння цибулі ріпчастої повинна відповідати вимогам ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».