Гриби – дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів.
Нещодавно в селі Нова Збурївка Голопристанського району літня жінка отруїлася грибами. Вона зібрала, як їй здалося їстівних печериць, однак вони виявилися блідими поганками. Наразі з симптомами отруєння жінка знаходиться в районній лікарні.
Аналіз подібних випадків свідчить, що головною причиною отруєнь з летальними наслідками є вживання пластинчастих отруйних грибів (у першу чергу – блідої поганки), які помилково приймають за печериці або сироїжки, неправильне приготування умовно їстівних грибів (піддубовик), вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», що взагалі протипоказано дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, бо для встановлення причини отруєння необхідно провести аналіз рештки грибів, що, на жаль, далеко не в кожному випадку є у наявності. Тож порятунок життя потерпілого залежить від своєчасного надання першої допомоги.
Отже застерігаємо:
-Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
-Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби.
-Відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби.
-Не вживайте гриби, які зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо).
-Не купуйте на базарах, поза ринками у випадкових осіб гриби та грибні суміші.
-Не проводьте консервування грибів в домашніх умовах.
-Будь-яку заготівлю грибів робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
Дотримання правил збирання та приготування грибів – справа відповідальна, адже наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння та привести до сумних наслідків.
01.10.2018
Сезон грибів «відкрито»
Гриби – дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів.
Нещодавно в селі Нова Збурївка Голопристанського району літня жінка отруїлася грибами. Вона зібрала, як їй здалося їстівних печериць, однак вони виявилися блідими поганками. Наразі з симптомами отруєння жінка знаходиться в районній лікарні.
Аналіз подібних випадків свідчить, що головною причиною отруєнь з летальними наслідками є вживання пластинчастих отруйних грибів (у першу чергу – блідої поганки), які помилково приймають за печериці або сироїжки, неправильне приготування умовно їстівних грибів (піддубовик), вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», що взагалі протипоказано дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, бо для встановлення причини отруєння необхідно провести аналіз рештки грибів, що, на жаль, далеко не в кожному випадку є у наявності. Тож порятунок життя потерпілого залежить від своєчасного надання першої допомоги.
Отже застерігаємо:
-Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
-Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби.
-Відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби.
-Не вживайте гриби, які зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо).
-Не купуйте на базарах, поза ринками у випадкових осіб гриби та грибні суміші.
-Не проводьте консервування грибів в домашніх умовах.
-Будь-яку заготівлю грибів робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
Дотримання правил збирання та приготування грибів – справа відповідальна, адже наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння та привести до сумних наслідків.