Санітарно – просвітницька робота серед учнів Великоолександрівського району

Наразі особливо гостро стоїть питання профілактики інфекцій, які передаються через кров: ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити з парентеральним механізмом передачі: В, С, Д та інші.  

 Згідно статистичних даних Центру громадського здоров’я МОЗ Україна займає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ – позитивних осіб. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ. Щодня в країні  реєструється 50 випадків захворювання на ВІЛ – інфекцію, 24 – захворювання на СНІД і дев’ять випадків смерті від хвороб, зумовлених ВІЛ/СНІДом. Херсонська область відноситься до числа регіонів з найвищими показниками поширеності ВІЛ/СНіДу. Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку та статевим шляхом передачі. Небезпечним є те, що значна частина осіб не знають свій ВІЛ – статус та можуть стати джерелом розповсюдження інфекції.

Вірусні гепатити з парентеральним механізмом передачі також є серйозною медико – соціальною проблемою світового рівня. За оцінками ВООЗ 3,5% популяції людей ( біля 300 млн. осіб)  хронічно інфіковані вірусом гепатиту В та 71 млн. людей страждають від хронічної інфекції, етіологічно пов’язаної з вірусом гепатиту В.

З метою підвищення рівня обізнаності молоді щодо можливих ризиків захворювання та засобів профілактики інфекцій, які передаються через кров,    фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великоолександрівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено санітарно – просвітницьку роботу в Новодмитрівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів. На лекції були присутні учні 9-11 класів.

До учнів доведена інформація щодо основних шляхів передачі ВІЛ/СНІДу:

  • Вживанням наркотичних речовин, які вводяться ін’єкційно,
  • Статевим шляхом під час незахищених статевих зв’язків, особливо серед осіб з нетрадиційною орієнтацією, та осіб, які ведуть безладні статеві стосунки,
  • Від хворої матері до дитини під час пологів, вигодуванні грудним молоком,
  • При переливанні неперевіреної крові від донора до реципієнта,
  • При використанні незнезаражених інструментів в манікюрних кабінетах та кабінетах з пірсингу та татуажу.
  • в медичних закладах при недотриманні  режимів дезінфекції, перед стерилізаційної очисти та стерилізації медичного інструментарію, при аваріях з  кров’ю під час надання медичної допомоги.

Акцентована увага на основних засобах профілактики цих інфекцій:

  • обмеження введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом, використання одноразових шприців, роз’яснення щодо шкідливого впливу наркотиків, зменшення їх доступності,
  • захищені статеві стосунки,
  • своєчасне обстеження вагітних та ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити В та С, проведення їм при необхідності антиретровірусної терапії,
  • вакцинація проти вірусного гепатиту В дітей та медичних працівників, що контактують з кров’ю,
  • якісне знезараження та стерилізація медичного інструментарію, обмеження інвазивних втручань,
  • переливання лише перевіреної на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити В та С крові,
  • використання в манікюрних, педикюрних кабінетах, кабінетах з татуажу та пірсингу одноразових інструментів,   профілактика професійного зараження медичних працівників шляхом використання засобів індивідуального захисту.