Санітарне очищення населених пунктів Великоолександрівського району на постійному контролі Держпродспоживслужби

Дотримання санітарних вимог в сфері поводження з твердими та рідкими побутовими відходами знаходиться на постійному контролі відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великоолександрівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

На адресу голів сільських та селищних рад направлено  листи з конкретними пропозиціями, а саме: щодо впровадження централізованого вивозу сміття, розробки схем санітарного очищення та затвердження їх у встановленому законодавством порядку, впровадження роздільного збирання побутових відходів, забезпечення належного утримання територій, своєчасне вивезення сміття, недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ, дотримання санітарних вимог щодо місць видалення відходів та у сфері поводження з рідкими побутовими відходами.

Фахівцями відділу взята участь у засіданнях комісії з агропромислового комплексу, земельних відносин, екології, соціального розвитку села при Великоолександрівській районній раді, на яких розглядались ці питання.

Згідно з  отриманими інформаціями, добре налагоджена робота по видаленню відходів в смт Велика Олександрівка. Великоолександрівське підприємство «Комсервіс» надає послуги населенню по централізованому вивозу сміття, водовідведенню стічних вод. Розроблено графіки та маршрути вивезення сміття, огороджено та впорядковано територію сміттєзвалища, встановлено пропускну систему з чергуванням відповідальних осіб. З метою впровадження роздільного збирання побутових відходів придбано 20 контейнерів для сміття. Організовано централізоване водовідведення від організацій, приватних домогосподарств на очисні споруди населеного пункту, а також вивезення рідких побутових відходів асенізаційною машиною на поля фільтрації від домогосподарств, організацій, які не підключені до централізованої каналізаційної мережі в смт Велика Олександрівка, с. Мала Олександрівка, с. Давидів Брід, с. Старосілля, с. Новодмитрівка.

Встановлено контейнери для роздільного збирання відходів на території філії Бобровокутського ЗЗСО І-ІІ ступенів – ДНЗ Калинівського опорного закладу ЗЗСО І-ІІІ ступенів, нові контейнери для твердих побутових відходів у Трифонівському ДНЗ, Трифонівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Дітям прищеплюють навички дбайливого ставлення до природи та утримання територій в належному санітарному стані.

Проводиться робота зі створення комунального підприємства на території Білокриницької селищної ради,  планується надання  послуг з водопостачання та видалення твердих побутових відходів. На поточний момент селищною радою організовано вивезення побутових відходів власним транспортом за графіком на місця видалення відходів.

Під час планових та позапланових перевірок проводиться моніторинг санітарного стану територій населених пунктів з метою виявлення несанкціонованих сміттєзвалищ. Сільськими та селищними радами здійснені заходи із впорядкування територій, очищення від бур’янів, ліквідації стихійних сміттєзвалищ.

Робота в цьому напрямку триває.