Розширена нарада з питань підготовки та проведення курортно-туристичного сезону 2019 року

11 квітня 2019 року у м. Скадовськ відбулася розширена нарада з питань підготовки та проведення курортно-туристичного сезону 2019 року. Метою заходу стало обговорення питань, пов’язаних з організацією безпечного відпочинку в оздоровчих закладах та населених пунктах району. До обговорення залучилися провідні фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, власники закладів оздоровлення та відпочинку, представники органів місцевого самоврядування, контролюючи служби та організації обласного та районних рівнів з питань підготовки та проведення курортно-туристичного сезону.

У ході наради провідні спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надали детальні роз’яснення щодо чинної нормативно-правової бази та умов, за яких заклади зможуть розпочати роботу у новому курортно-туристичному сезоні 2019 року. Так, начальник відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини С. Петронюк зупинилася на законодавчих вимогах Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який визначає контроль, що стане ризик-орієнтованим, Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», де прописана відповідальність операторів ринку за виконання норм законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють. Зокрема, питання щодо переліку постачальників харчових продуктів у заклади відпочинку, наявність супровідних документів, які підтверджують безпечність та якість харчових продуктів, графіки та маршрути їх поставок тощо.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області також були озвучені вимоги до суб’єктів господарювання щодо переліку необхідних документів для відкриття та функціонування закладів оздоровлення та відпочинку, серед яких проходження обов’язкової державної реєстрації.

У ході розгляду не оминули увагою питання щодо матеріально-технічного стану закладів, їх готовності до роботи. Заступник начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства М. Шаталова окремо зупинилася на питаннях відповідності оздоровчих закладів вимогам санітарних норм водозабезпечення, санітарної очистки, медичного обслуговування, проведення дератизації, дезінсекції тощо. З метою недопущення виникнення та розповсюдження гострих інфекційних захворювань та харчових отруєнь, наголошено на дотриманні протиепідемічних та профілактичних заходів, а саме: забезпечення допуску до роботи осіб лише після проходження медичного огляду, організації проведення лабораторного контролю об’єктів середовища, гігієнічного навчання персоналу, добір кваліфікованих працівників, насамперед, медичних та ін., що гарантує створення комфортних та безпечних умов для перебування відпочиваючих.

Також пристуні були ознайомлені з чинними вимогами законодавства у сфері захисту прав споживачів. Фахівці профільного Управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надали роз’яснення окремих статтей Закону України «Про захист прав споживачів». Акцентували увагу на відповідальності суб’єктів господарювання за порушення чинного законодавства, зокрема щодо виготовлення або реалізації продукції, що не відповідає вимогам нормативно-правових актів стосовно безпеки для життя, здоров’я та майна споживачів і навколишнього природного середовища; відсутності необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію або продавця; створення перешкод службовим особам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів тощо.

Під час обговорення проблемних питань, звернуто увагу голів міської, сільських та селищних рад на своєчасному і ретельному проведенні підготовчих заходів з метою створення сприятливих умов для відпочинку та збільшення туристичної привабливості населених пунктів Скадовського району Херсонської області.