Розглянуто проект Програми по локалізації та ліквідації амброзії полинолистної на території Горностаївської селищної ОТГ

Сьогодні, з ініціативи Горностаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській на засіданні постійно діючої комісії Горностаївської селищної ради розглянуто проект Програми по локалізації та ліквідації амброзії полинолистної на території Горностаївської селищної об’єднаної громади на 2020-2024 роки.

Під час заходу було відзначено, що в останні роки карантинний бур’ян – амброзія полинолиста набуває масового поширення. Розвиваючи велику наземну вегетативну масу, амброзія здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати, як культурні рослини, так і бур’яни. Вона засмічує подвір’я та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, пустирі, узбіччя доріг, береги водойм. На полях амброзія засмічує посіви сільськогосподарських культур. Поширюється карантинний бур’ян з насіннєвим матеріалом, відходами, соломою, транспортними засобами, тваринами та людиною, розноситься вітром та водою під час повені, зливи. Крім того, що амброзія полинолиста злісний конкурент сільськогосподарських культур, вона є алергетиком, який негативно впливає на здоров’я населення і є причиною масових алергічних захворювань. Тому, назріла необхідність прийняття Програми основною метою якої є – проведення комплексу заходів по ліквідації амброзії та визначення основних напрямків для локалізації і ліквідації цього карантинного бур’яну протягом 2020 – 20124 років на території громади.

Під час обговорення учасниками засідання було відмічено, що проблема ця комплексна, її вирішення вимагає тісної взаємодії всіх заінтересованих служб, органів місцевого самоврядування, керівників господарств та установ, землекористувачів та землевласників.

За підсумками роботи вирішили включити дане питання до порядку денного  для розгляду та прийняття відповідного рішення на сесії Горностаївської селищної ради у грудні поточного року.