Фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться розгляд примірних двотижневих меню на літньо-осінній період, представлених на погодження завідувачами дитячих дошкільних закладів Новотроїцького району.
Під час розгляду проводиться роз’яснювальна робота щодо особливостей складання меню для харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, а саме:
- Примірне двотижневе меню складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами. Загалом, сезонність харчування відрізняє лише те, що у літньо-осінній період потрібно давати дітям більш овочів та фруктів, а у зимово-весняну пору – соки та фрукти.
- Відповідно до «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», рекомендується ретельно підбирати продукти та страви на кожен прийом їжі. Різноманітність меню на рівні з органолептичними властивостями їжі впливають на апетит дитини. У меню на кожний день не повинні повторюватися страви, східні по складу.
- При складанні денного раціону, перш за все піклуються про наявність у ньому головного «будівельного» матеріалу – білку. М’ясні продукти, як джерело повноцінних білків, незамінні у дитячому віці. М’ясні і рибні страви рекомендується вживати в першій половині дня, ввечері рекомендуються молочно-рослинні страви.
Обов’язковою умовою при складанні меню є виконання вимог Держпродспоживслужби щодо заборонених страв та продуктів. У дитячому меню не використовують оцет, гірчицю, перець, хрін, жирне м’ясо, кулінарні жири та маргарин, натуральну каву та напої з неї.
Консерви м’ясні, рибні та овочеві можуть використовуватися як виняток, у разі відсутності м’яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні консерви без додавання олії, томату, оцту.
Не варто додавати в раціон дитини жирні м’ясні бульйони. У дитячому меню необхідно обмежувати м’ясні напівфабрикати і ковбасні вироби.
Для підвищення опору дитячого організму до захворювань, у тому числі й інфекційних, для нормального росту і розвитку дітей необхідно неухильно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог до постачання, безпеки, якості умов зберігання продуктів харчування, продовольчої сировини та технології приготування страв.
18.06.2018
Розгляд перспективних двотижневих меню дитячих дошкільних закладів Новотроїцького району
Фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться розгляд примірних двотижневих меню на літньо-осінній період, представлених на погодження завідувачами дитячих дошкільних закладів Новотроїцького району.
Під час розгляду проводиться роз’яснювальна робота щодо особливостей складання меню для харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, а саме:
Обов’язковою умовою при складанні меню є виконання вимог Держпродспоживслужби щодо заборонених страв та продуктів. У дитячому меню не використовують оцет, гірчицю, перець, хрін, жирне м’ясо, кулінарні жири та маргарин, натуральну каву та напої з неї.
Консерви м’ясні, рибні та овочеві можуть використовуватися як виняток, у разі відсутності м’яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні консерви без додавання олії, томату, оцту.
Не варто додавати в раціон дитини жирні м’ясні бульйони. У дитячому меню необхідно обмежувати м’ясні напівфабрикати і ковбасні вироби.
Для підвищення опору дитячого організму до захворювань, у тому числі й інфекційних, для нормального росту і розвитку дітей необхідно неухильно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог до постачання, безпеки, якості умов зберігання продуктів харчування, продовольчої сировини та технології приготування страв.