Розгляд перспективних двотижневих меню дитячих дошкільних закладів Новотроїцького району

Фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться розгляд примірних двотижневих меню на літньо-осінній період, представлених на погодження завідувачами дитячих дошкільних закладів Новотроїцького району.

Під час розгляду проводиться роз’яснювальна робота щодо особливостей складання меню для харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, а саме:

  • Примірне двотижневе меню складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами. Загалом, сезонність харчування відрізняє лише те, що у літньо-осінній період потрібно давати дітям більш овочів та фруктів, а у зимово-весняну пору – соки та фрукти.
  • Відповідно до «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», рекомендується ретельно підбирати продукти та страви на кожен прийом їжі. Різноманітність меню на рівні з органолептичними властивостями їжі впливають на апетит дитини. У меню на кожний день не повинні повторюватися страви, східні по складу.
  • При складанні денного раціону, перш за все піклуються про наявність у ньому головного «будівельного» матеріалу – білку. М’ясні продукти, як джерело повноцінних білків, незамінні у дитячому віці. М’ясні і рибні страви рекомендується вживати в першій половині дня, ввечері рекомендуються молочно-рослинні страви.

Обов’язковою умовою при складанні меню є виконання вимог Держпродспоживслужби щодо заборонених страв та продуктів. У дитячому меню не використовують оцет, гірчицю, перець, хрін, жирне м’ясо, кулінарні жири та маргарин, натуральну каву та напої з неї.

Консерви м’ясні, рибні та овочеві можуть використовуватися як виняток, у разі відсутності м’яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні консерви без додавання олії, томату, оцту.

Не варто додавати в раціон дитини жирні м’ясні бульйони. У дитячому меню необхідно обмежувати м’ясні напівфабрикати і ковбасні вироби.

Для підвищення опору дитячого організму до захворювань, у тому числі й інфекційних, для нормального росту і розвитку дітей необхідно неухильно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог до постачання, безпеки, якості умов зберігання продуктів харчування, продовольчої сировини та технології приготування страв.