Риб’ячий жир: користь для мозку та імунітету

Чистий риб’ячий жир — це масляниста прозора рідина, що має характерний смак і запах. Він багатий вітаміном A і D, містить кальцій, бром, йод, марганець, магній, хлор, а також найцінніший компонент — ПНЖК Омега-3. Це поліненасичені жирні кислоти, які й визначають головну користь риб’ячого жиру для дітей.

Вони не виділяються організмом самостійно, тому повинні надходити ззовні. Омега-3 сприяють нормальному функціонуванню всіх органів, зокрема, мозку, а також нервової і серцево-судинної систем. Крім того, риб’ячий жир сприяє профілактиці рахіту, тому що містить велику кількість жиророзчинного (тобто, засвоюється тільки разом з жирами) вітаміну D, що зміцнює кістки, прискорює ріст і сприяє розвитку м’язів.

Вчені провели експеримент, в якому брали участь багато дітей із різним рівнем розвитку. Всім давали риб’ячий жир протягом 6-ти тижнів, після чого було проведено опитування серед їхніх батьків. Результати виявилися вражаючими: істотно зменшилася вираженість Синдрому дефіциту уваги і гіперактивності, прискорилися темпи розвитку дрібної моторики, підвищився рівень IQ, діти, які відставали в розвитку від своїх однолітків приблизно на півроку, через 3 місяці щоденного вживання риб’ячого жиру їх наздогнали.

Головним джерелом риб’ячого жиру вважається: скумбрія, оселедець, форель, тунець, лосось. Добова кількість риби, яку можна вживати дітям після 3-х років — близько 350 г. Якщо ж дитина не любить рибу, то її можна замінити рослинними джерелами ПНЖК Омега-3. Це рапсова і оливкова олії, лляне масло або волоські горіхи.