Результати роботи відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів за І півріччя 2018 року

Відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2018 рік, спеціалістами відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за І півріччя 2018 року проведено 33 планові та 7 позапланових перевірок характеристик продукції.

Під час планових перевірок характеристик продукції порушення встановленні у 20-ти суб’єктів господарювання в частині маркування та застосування знаку відповідності технічним регламентам.

За звітний період для здійснення функцій з державного ринкового нагляду за ланцюгом постачання, було проведено 6 виїзних позапланових заходів та 1 невиїзна перевірка, де було підтверджено невідповідність продукції встановленим вимогам, виявленої у її розповсюджувачів. За результатами перевірок, 3 суб’єктам господарювання за введення в обіг продукції, яка не відповідає встановленим вимогам, винесено постанови про накладення штрафних санкцій на загальну суму 27, 2 тис. грн та прийняті рішення щодо обмеження надання продукції на ринку до усунення формальної невідповідності. Із загальної кількості перевіреної продукції – 236 одиниць – не відповідають вимогам нормативних документів – 34.

Здійснення 4 планових заходів за дотриманням суб’єктом господарювання законодавства у сфері ринкового нагляду було неможливим, через створені перешкоди.

Слід зазначити, що за створення перешкод щодо проведення планового заходу у квітні та червні поточного року складено 4 протоколи та винесено 4 постанови за справою про адміністративне правопорушення на суму 1, 36 тис. грн, які сплачені у повному обсязі.

Упродовж І півріччя 2018 року за результатами проведених перевірок через невідповідність продукції вимогам технічних регламентів до суб’єктів господарювання прийняті рішення:

– 68 обмежувальних (корегувальних) рішень, які виконані повністю та результативно;

– 1 рішення про заборону надання продукції на ринку.

Відділом ринкового нагляду впродовж січня – червня місяців поточного року відібрано 22 зразки продукції на суму 12,75 тис. грн, з яких: електропобутові товари – 2 од.; мийні засоби – 9 од.; дитячий одяг – 5 од.; дитячі іграшки – 2 од.; радіообладнання – 1 од.; засоби вимірювальної техніки – 2 одиниці.

За результатами проведених досліджень, 1 зразок відібраної продукції не відповідав вимогам технічних регламентів та нормативних документів.

Протягом І кварталу 2018 року за порушення господарюючими суб’єктами вимог пунктів 1-2 частини 3 та пункту 2 частини 2 статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» до 20 суб’єктів господарювання застосовано 27 постанов про накладання штрафних санкцій на загальну суму 141,61 тис. грн. Станом на 29.06.2018 року до державного бюджету стягнуто господарських штрафів на суму 83,81 тис. грн (59,2%), термін сплати не минув – 57,8 тис. гривень.

Відзначимо також, що протягом І кварталу 2018 року підприємцями забезпечено відшкодування витрат, пов’язаних з проведенням експертизи (випробування) зразків продукції, що були проведені у 2017 році в сумі 144,4 тис.грн від 4 суб’єктів господарювання.