Результати роботи у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства за І півріччя 2019 року

Під наглядом Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області у сфері санітарного законодавства знаходиться 835 об’єктів централізованого водопостачання, 401 дошкільний навчальний заклад, 498 загальноосвітніх навчальних закладів, 371 заклад оздоровлення та відпочинку для дітей, 121 оздоровчий заклад для дорослих, 878 лікувально-профілактичних закладів.

В області охоплено державними заходами нагляду (контролю) 669 об’єктів нагляду, з них 40 об’єктів централізованого водопостачання, 96 дошкільних навчальних закладів, 327 закладів оздоровлення та відпочинку для дітей, 62 оздоровчих заклади для дорослих, 103 лікувально-профілактичних закладів, 20 підприємств сільського господарства.

За минулий період основна робота була зосереджена на дотриманні вимог санітарного законодавства при здійсненні організації харчування в навчально-виховних та оздоровчих закладах; забезпеченні населення області якісною питною водою та здійсненні контролю за санітарно-технічним станом об’єктів питного водопостачання і водовідведення тощо.

Під час здійснення державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства у навчальних закладах протягом поточного періоду порушення вимог санітарного законодавства виявлено на 532 перевірених об’єктах .

Під час перевірок виявлено порушення щодо заповнення медичної документації на харчоблоках, забезпеченості достатньою кількістю столового посуду, необхідністю його заміни, проведення заходів з профдезінфекції, незабезпеченості закладів медпрацівниками, проходження медоглядів персоналом закладів, порушення правил відбору та зберігання добових проб, недотримання правил миття посуду, технології приготування страв, порушення товарного сусідства під час зберігання харчових продуктів, вимог щодо поточного прибирання тощо.

Порушення правил поточного прибирання, миття посуду та ін. підтверджено і результатами лабораторних досліджень зразків змивів на бактерії групи кишкової палички. Всього було відібрано та досліджено 420 зразків змивів на БГКП, у 106 зразках виділено з поверхонь об’єктів середовища закладів БГКП (25,2%).

Водночас було відібрано та досліджено 52 проби готових страв на бактеріологічне забруднення, відхилення встановлено у 1-му випадку.

З метою усунення виявлених порушень вимог санітарного законодавства керівникам управлінь (відділів) освіти та дитячих закладів надано приписи щодо усунення порушень та вжиття відповідних заходів. На виконання наданих пропозицій у закладах проведені роботи з генерального прибирання та дезінфекції з повторним лабораторним контролем, за результатами якого відхилень не встановлено.

Суттєвими проблемами в області є зношеність споруд та мереж водопроводів внаслідок понаднормативної їх експлуатації без капітальних ремонтів/реконструкцій; відсутність кваліфікованих працівників для технічного та профілактичного обслуговування водозабірних споруд та мереж. На деяких підприємствах не проводяться або не в повному обсязі проводяться сезонні заходи щодо дезінфекції водопровідних мереж і споруд. Є населені пункти, де вода подається за графіком. Виробничий лабораторний контроль питної води на більшості підприємств питного водопостачання області організовано на недостатньому рівні. В Херсонській області найбільш проблемним залишається питання відповідності питної води за фізико-хімічними компонентами вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Протягом поточного періоду було досліджено 584 проби води питної за бактеріологічними та 589 проб за санітарно-хімічними показниками. Питома вага нестандартних проб за бактеріологічними показниками склала 0,85 %, за санітарними–хімічними – 33,61% ( здебільшого по вмісту хлоридів). Найбільша кількість проб води питної, що не відповідає встановленим нормативам за санітарно-хімічними показниками, зареєстрована у Нижньосірогозькому, Іванівському, Білозерському, Горностаївському районах.

При виявленні відхилень були прийняті рішення із застосування адекватних до ситуації заходів, насамперед, щодо усунення ризиків виникнення та розповсюдження інфекційних та неінфекційних захворювань серед населення.

Наразі в області триває оздоровча кампанія, на даний час працює 34 позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та 4 табори з денним перебуванням.

Оздоровча кампанія 2019 року знаходиться на особливому контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.