Результати лабораторних досліджень стану херсонського повітря

Під час з’ясування причин смороду в повітрі нашого міста, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області підготовлено запит до Херсонського обласного центру з гідрометеорології щодо надання інформації стосовно моніторингу викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря в м. Херсоні.

Згідно з наданою інформацією Херсонського обласного центру з гідрометеорології, в м. Херсоні здійснюються систематичні спостереження щоденно, крім неділі та святкових днів, на 4-х стаціонарних постах за такими показниками: завислі речовини (пил), діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, оксид азоту, фенол, формальдегід.

Пости знаходяться за адресами: вул. Перекопська, 17, пл. Перемоги, вул. Лавреньова (ст. водоканалу), пр. Ушакова (район залізничного вокзалу).

За результатами спостережень гідрометеорологічної лабораторії в період з 01.08.2018 р. по 09.08.2018 р. по м. Херсону перевищень забруднюючих речовин не спостерігалось, окрім кількох випадків по діоксиду азоту (0,23-0,24 мг/м3 при ГДК 0,2 мг/м3) та двох випадків перевищення фенолу (0,018-0,019 мг/м3 при ГДК 0,01 мг/м3).

Однак, як йдеться в листі, ці випадки перевищення носять одиничний характер та, зазвичай, спостерігаються кожного місяця (особливо літнього періоду).

Крім того, ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» за участі представника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області 10.08.2018 р. провели відбір проб для лабораторних досліджень атмосферного повітря на вміст оксиду азоту та аміаку на межі сельбищної забудови в північній частині міста (2-й Таврійський, Північний мікрорайони).

За результатами проведених досліджень перевищень ГДК за жодним з показників не виявлено.