Результати діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення за 2021 рік

Пріоритетним напрямком роботи Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  було здійснення контролю за дотриманням карантинних заходів щодо протидії поширенню в Україні гострої респіраторної хвороби  COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 у межах та у спосіб визначений законодавством.

Протягом 2021 року проведено 38 095 перевірок об’єктів нагляду щодо дотримання протиепідемічних заходів, порушення встановлено на 8 952 об’єктах.

За результатами перевірок вжито відповідних заходів реагування: складено 3 334 протоколи про адміністративне правопорушення.

Інформацію про результати перевірок доведено до Держпродспоживслужби, Херсонської обласної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування для прийняття відповідних рішень (щоденно, щотижнево). Роз’яснювальною роботою охоплено за звітний період 78 678 осіб (всього за період карантину 166 271 особа), розповсюджено пам’яток та надано рекомендацій – 65 181 (всього – 145 376). Напрацьовано 11 рекомендацій.

Реалізація заходів по реформуванню системи харчування дітей у закладах освіти:

З початку року організовано та проведено обстеження 842 закладів освіти зі складанням санітарних паспортів, визначенням проблемних питань та шляхів їх вирішення.

Проведено широку організаційну роботу з питань реформування системи харчування, протягом року проведено 94 робочі зустрічі з відповідальними особами за організацію харчування у закладах освіти, керівниками закладів освіти, нарада-практикум для фахівців територіальних управлінь, 196 нарад-семінарів за участю представників територіальних громад, відділів освіти, керівників закладів освіти, постачальників харчових продуктів.

Також розглянуто 838 примірних меню харчування дітей у закладах загальної середньої освіти області та 936 – у закладах дошкільної освіти, з них погоджено 671 (80,1 %) та 820 (87,6%) відповідно. Попереджено здійснення організації харчування дітей з невідповідностями за нормами харчування, а також з включенням до асортименту заборонених харчових продуктів, порушеннями вимог щодо чергування харчових продуктів у стравах, приготування страв за відсутності технологічних карток тощо. Надано пропозиції щодо доопрацювання примірних двотижневих меню. З керівниками закладів освіти та відповідальними особами проведена роз’яснювальна робота.

Запроваджено харчування дітей у закладах загальної середньої освіти  за збірником Є. Клопотенка у 304 закладах освіти (93%).

Забезпечено контроль за впровадженням у закладах освіти  області організації харчування за оновленими перспективними меню відповідно до вимог постанови КМУ  від 24.03.2021 № 305. На початок січня 2022 року погоджено перспективні меню 60% закладів освіти області.

З метою вжиття першочергових заходів, які спрямовані на створення умов для безпечного навчального процесу, збереження та зміцнення здоров’я дітей під час перебування в навчально-виховних закладах, недопущення епідемічних ускладнень протягом навчального року проведено 1995 комісійних перевірок, проведених у складі комісій органів місцевого самоврядування з питань визначення готовності закладів до нового навчального року та у складі комісій з питань організації харчування у закладах освіти, утворених  на виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України щодо запобігання та зниження рівня харчових отруєнь серед дітей, рішення регіональної комісії  техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Порушення встановлено під час 1 473 перевірок, за результатами надано пропозиції керівникам органів місцевого самоврядування по кожному закладу, у якому було встановлено порушення. Встановлено контроль за виконанням пропозицій.

Забезпечено оперативне реагування на виклики, пов’язані з можливим негативним впливом факторів середовища життєдіяльності людини.

Протягом 2021 року розглянуто 255 звернень громадян про можливі порушення умов проживання. За результатами розгляду позитивно вирішено 117 з них, надано 138 роз’яснень.   За результатами розгляду звернень щодо незадовільних умов проживання від роботи підприємства з виробництва сухих будівельних сумішей у м. Херсон була направлена позовна заява до суду про застосування заходів реагування до суб’єкта господарювання, рішенням суду тимчасово зупинено виробництво до усунення порушень.

Попереджено та недопущено виникнення спалахів/групових захворювань інфекційних хвороб, пов’язаних з діяльністю об’єктів нагляду.

Проведення заходів державного нагляду:

За 2021 рік по області проведено 290 планових та 162 позапланових перевірки. Під час здійснення державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства протягом поточного періоду порушення вимог санітарного законодавства виявлено на 395 (87,3%) перевірених об’єктах.

За результатами планових перевірок надано 289 приписів (100%) про усунення порушень та 65 приписів (40,1%) за результатами позапланових перевірок.

За порушення вимог санітарного законодавства складено 121 протокол про адміністративне правопорушення, у тому числі за невиконання пропозицій припису на посадових осіб складено 43 протоколи.