Реєстрація пасік

Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво», листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів № 602-113-12/4087 від 14.06.2018 року «Щодо реєстрації пасік», розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України № 67 від 11.06.2018 року, державна реєстрація є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл, виробництвом і первинною переробкою продуктів бджільництва в частині дотримання вимог чинного законодавства у сфері бджільництва.

На виконання вимог статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації  з нього заінтересованим суб’єктам» від 10.02.2016 р. № 39 необхідно зареєструвати потужності операторів ринку харчових продуктів, які проводять діяльність з обігу харчових продуктів, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу.

Реєстрація потужностей здійснюється на безоплатній основі. Оператору ринку необхідно лише подати заяву до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужностей та детальну інформацію про вид діяльності.

Власнику пасік необхідно отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, що видається на підставі письмового звернення до управління Держпродспоживслужби в районі або місті з обов’язковим проведенням епізоотичного обстеження. У паспорті мають бути відображені: характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, епізоотична обстановка, дані лабораторних досліджень, результати проведених лікувально-профілактичних заходів.

Районне (міське) управління Держпродспоживслужби повинне видати  в 30-денний термін заявнику ветеринарно-санітарний паспорт пасіки з обов’язковою державною реєстрацією.  

При зміні  назви  чи  адреси  пасіки, її  власник  повинен проінформувати  про  це  районне  (міське) управління Держпродспоживслужби протягом 10 днів.

Власники пасік повинні виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва.

Недотримання даних вимог значно ускладнює або ж унеможливлює позитивне вирішення спірних питань, що можуть виникнути під час ведення господарської діяльності.