В зв’язку з тим, що оператори ринку несуть відповідальність за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють, посадовим особам навчальних закладів необхідно більш ретельно відноситись до організації та здійснення харчування дітей, а саме: приділяти належну увагу наявності товарно-транспортної накладної, дотримання температурних умов при транспортуванні продуктів харчування, наявності відповідного пакування та маркування усіх, без виключення, продуктів харчування, в тому числі і м’яса сирого.
Згідно ст. 37 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» документом, який повинен супроводжувати об’єкти санітарних заходів в обігу, крім випадків, є товарно-транспортна накладна.
Відповідно ст.23,25 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» постачальник, виробник повинні мати експлуатаційний дозвіл або бути зареєстрованими як оператори ринку (в залежності від виду продукції).
Умови пакування та маркування продуктів повинні відповідати ЗУ, ДСТУ чи ТУ згідно якого зроблений продукт. (ст.39,50 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»)
Дотримання вимог щодо умов транспортування регулюється ст.44 «Гігієнічні вимоги до транспортних засобів» ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Результати досліджень (протоколи досліджень, експертні висновки чи ін.) повинні надаватися акредитованою лабораторією, в галузі акредитації якої внесені всі дослідження, передбачені чинним законодавством для того чи іншого виду продукції.
Кожну транспортну партію повинні супроводжувати посвідчення про якість або декларація виробника, в якому вказуються: №; дата видачі; найменування потужності виробника та його № експлуатаційного дозволу чи № реєстрації; найменування постачальника; його адреса та № експлуатаційного дозволу чи № реєстрації; найменування вантажоодержувача; найменування продукту; одиниці виміру; кількість; дата виробництва; дата випуску; умови зберігання в холодильнику (складі) – температура, при необхідності вологість; термін зберігання; згідно якого нормативного документа продукт виготовлений (ДСТУ, ТУ та ін.); ґатунок, категорія, органолептична оцінка, тощо.
На сьогоднішній день відповідно до ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» вся відповідальність за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, у межах діяльності, покладена на операторів ринку.
Відповідно до п. 1.4 спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах заборонено замовляти, приймати та використовувати м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо). Заборонено використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.
Відповідно до розділу 10 та додатку 9 ДСанПіН 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» категорично заборонено продаж в шкільних пунктах харчування кондитерських виробів з кремом, морозива, яєць та м’яса водоплавної птиці, низькосортних (нижче І сорту) м’ясних виробів, студнів, зельців, форшмаку, грибів, молока-самоквасу, сметани, сиру м’якого без термічної обробки, консервів непромислового виготовлення, солодких газованих напоїв, нарізних салатів з майонезом, оцтом, сметаною.
Відносно постачання сирого м’яса: підприємство, яке виробляє кускове м’ясо, зобов’язане мати експлуатаційний дозвіл та для забезпечення державного контролю за дотриманням необхідних гігієнічних вимог щодо забезпечення безпечності готових харчових продуктів тваринного походження на бійнях, ґуртівнях та потужностях з розбирання та обвалювання м’яса під час надходження, розбирання та обвалювання продукції первинного виробництва тваринного походження присутність державного інспектора, який має відповідну кваліфікацію та ветеринарну освіту, або уповноваженої особи є обов’язковою. ( ст.35 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»). З точки зору фізіологічної повноцінності харчування бажане постачання охолодженого, а не замороженого м’яса.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ, що з 20.09.2017 року для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), обов’язкова наявність системи НАССР.
На що необхідно звертати увагу!
Визначитись з переліком харчових продуктів, які будуть закуповуватись.
Визначитись з вимогами, яким ці продукти повинні відповідати: стан (заморожене, охолоджене та ін.), наявність умов зберігання, відповідність показникам якості та безпеки (ТУ, ДСТУ, додаткові вимоги), частота завезення, термін придатності, вид пакування.
Постачальники продуктів харчування разом з керівником закладу складають графіки і маршрути постачання та обсяги завозу з урахуванням термінів придатності та наявності умов для зберігання.
Проводити з персоналом заняття з гігієни харчування, санітарно-освітню роботу та ін.
Перевіряти товарно-транспортну накладну та інші супровідні документи, передбачені договором.
Перевіряти наявність проходження медичного огляду водієм та експедитором.
Перевіряти Лист контрольних перевірок температури у кузові авторефрижератора та температуру продукту (за необхідності).
Перевіряти стан автотранспорту та чи може він забезпечити належні умови транспортування.
Стан маркування та пакування продуктів харчування, їх відповідність до заявлених вимог та супровідним документам.
Періодичне незалежне оцінювання ( в т. ч. лабораторно) харчових продуктів за показниками безпеки та якості.
23.01.2018
Рекомендації Херсонського міського управління керівникам освітніх закладів міста щодо організації та здійснення харчування дітей
В зв’язку з тим, що оператори ринку несуть відповідальність за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють, посадовим особам навчальних закладів необхідно більш ретельно відноситись до організації та здійснення харчування дітей, а саме: приділяти належну увагу наявності товарно-транспортної накладної, дотримання температурних умов при транспортуванні продуктів харчування, наявності відповідного пакування та маркування усіх, без виключення, продуктів харчування, в тому числі і м’яса сирого.
Згідно ст. 37 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» документом, який повинен супроводжувати об’єкти санітарних заходів в обігу, крім випадків, є товарно-транспортна накладна.
Відповідно ст.23,25 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» постачальник, виробник повинні мати експлуатаційний дозвіл або бути зареєстрованими як оператори ринку (в залежності від виду продукції).
Умови пакування та маркування продуктів повинні відповідати ЗУ, ДСТУ чи ТУ згідно якого зроблений продукт. (ст.39,50 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»)
Дотримання вимог щодо умов транспортування регулюється ст.44 «Гігієнічні вимоги до транспортних засобів» ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Результати досліджень (протоколи досліджень, експертні висновки чи ін.) повинні надаватися акредитованою лабораторією, в галузі акредитації якої внесені всі дослідження, передбачені чинним законодавством для того чи іншого виду продукції.
Кожну транспортну партію повинні супроводжувати посвідчення про якість або декларація виробника, в якому вказуються: №; дата видачі; найменування потужності виробника та його № експлуатаційного дозволу чи № реєстрації; найменування постачальника; його адреса та № експлуатаційного дозволу чи № реєстрації; найменування вантажоодержувача; найменування продукту; одиниці виміру; кількість; дата виробництва; дата випуску; умови зберігання в холодильнику (складі) – температура, при необхідності вологість; термін зберігання; згідно якого нормативного документа продукт виготовлений (ДСТУ, ТУ та ін.); ґатунок, категорія, органолептична оцінка, тощо.
На сьогоднішній день відповідно до ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» вся відповідальність за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, у межах діяльності, покладена на операторів ринку.
Відповідно до п. 1.4 спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах заборонено замовляти, приймати та використовувати м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо). Заборонено використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.
Відповідно до розділу 10 та додатку 9 ДСанПіН 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» категорично заборонено продаж в шкільних пунктах харчування кондитерських виробів з кремом, морозива, яєць та м’яса водоплавної птиці, низькосортних (нижче І сорту) м’ясних виробів, студнів, зельців, форшмаку, грибів, молока-самоквасу, сметани, сиру м’якого без термічної обробки, консервів непромислового виготовлення, солодких газованих напоїв, нарізних салатів з майонезом, оцтом, сметаною.
Відносно постачання сирого м’яса: підприємство, яке виробляє кускове м’ясо, зобов’язане мати експлуатаційний дозвіл та для забезпечення державного контролю за дотриманням необхідних гігієнічних вимог щодо забезпечення безпечності готових харчових продуктів тваринного походження на бійнях, ґуртівнях та потужностях з розбирання та обвалювання м’яса під час надходження, розбирання та обвалювання продукції первинного виробництва тваринного походження присутність державного інспектора, який має відповідну кваліфікацію та ветеринарну освіту, або уповноваженої особи є обов’язковою. ( ст.35 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»). З точки зору фізіологічної повноцінності харчування бажане постачання охолодженого, а не замороженого м’яса.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ, що з 20.09.2017 року для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), обов’язкова наявність системи НАССР.
На що необхідно звертати увагу!
Визначитись з переліком харчових продуктів, які будуть закуповуватись.
Визначитись з вимогами, яким ці продукти повинні відповідати: стан (заморожене, охолоджене та ін.), наявність умов зберігання, відповідність показникам якості та безпеки (ТУ, ДСТУ, додаткові вимоги), частота завезення, термін придатності, вид пакування.
Постачальники продуктів харчування разом з керівником закладу складають графіки і маршрути постачання та обсяги завозу з урахуванням термінів придатності та наявності умов для зберігання.
Проводити з персоналом заняття з гігієни харчування, санітарно-освітню роботу та ін.
Перевіряти товарно-транспортну накладну та інші супровідні документи, передбачені договором.
Перевіряти наявність проходження медичного огляду водієм та експедитором.
Перевіряти Лист контрольних перевірок температури у кузові авторефрижератора та температуру продукту (за необхідності).
Перевіряти стан автотранспорту та чи може він забезпечити належні умови транспортування.
Стан маркування та пакування продуктів харчування, їх відповідність до заявлених вимог та супровідним документам.
Періодичне незалежне оцінювання ( в т. ч. лабораторно) харчових продуктів за показниками безпеки та якості.