Реалізація баштанної продукції на Горностаївському селищному ринку під контролем фахівців Держпродспоживслужби

Фахівці Горностаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на селищному ринку здійснюють постійний контроль овочевої та баштанної продукції, яка реалізується на вміст нітратів. Станом на 20 серпня поточного року проведено 19 досліджень баштанних культур на вміст нітратів. При цьому варто зазначити, що випадків перевищення вмісту нітратів не виявлено. В разі  позитивного результату за висновком лабораторії реалізація такої продукції забороняється.

Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров’я, кожен повинен знати, що існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких убезпечить вас та вашу родину від отруєння соковитими ягодами.

1 На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів. Не ігноруйте цей документ! За умови, якщо купуєте баштанні не на ринку, а, скажімо, в крамниці, вимагайте у продавця супутні документи на продукцію. У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів!

2. Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець милостиво скине ціну. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче.

3. У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.   

4. Аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий – ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий – кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Краще, хай ягода ще якийсь день-другий постоїть у вас вдома і дозріє. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами.  

5. Перед споживанням баштанні обов’язково треба як слід помити під проточною теплою водою.

6. Якщо цього річ ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні.      

7. Коли їсте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.  

8. Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику! Краще купити менший плід і родиною з’їсти за один день.

9. Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, неподалік бензоколонок. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам’ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.

10. Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне недотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.

Горностаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області рекомендує дотримуватись цих простих правил, які можуть зберегти здоров’я вам та вашим близьким.