Ранньовесняне боронування озимини поліпшує фітосанітраний стан посівів

Фахівцями управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжується моніторинг посівів озимих зернових культур на визначення фітосанітарного стану. В деяких господарствах області проводиться нині вже дещо забутий захід – ранньовесняне боронування у залежності від стану посівів.

Застосування боронування посівів озимих культур у весняний період поліпшує їх фітосанітарний стан, забезпечує розпушення верхнього кореневмісного шару ґрунту, що сприяє кращому забезпеченню кореневої системи рослин киснем, вологою та поживними речовинами та активізує розвиток поглинальної поверхні коренів. Усе це створює сприятливі умови для успішного розвитку рослин озимих культур у ранньовесняний та літній періоди, підвищує стійкість агроценозу до несприятливих чинників середовища та дає змогу на 10–20% підвищити врожайність.

Крім того, боронування вирішує такі завдання як: видалення відмерлих решток листкової маси рослин основної культури внаслідок дії несприятливих чинників зимівлі, а також загиблих рослин падалиці попередника та бур’янів, руйнування ґрунтової кірки, поліпшення аерації та активізація мікробіологічних процесів, а також зменшує пошкодження посівів хлібним туруном, опомізою пшеничною, гессенською, шведською та іншими злаковими мухами.