Одним із основних факторів впливу на здоров’я дітей є повноцінне і раціональне харчування.
У їжі повинні обов’язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
У дитячому харчуванні, насамперед, необхідно брати до уваги якісні показники білків. Найціннішим і найбільш корисним для зростання дитини є тваринний білок, достатня кількість якого знходиться у м’ясі, рибі, молоці, яйцях тощо. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупи, макарони.
Важливу роль у харчуванні дітей відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, розчинниками вітамінів А і D. Але надмір жирів шкідливий, так як призводить до порушення обміну речовин, погіршення засвоєння білка, може викликати розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.
Вуглеводи – основне джерело енергії м’язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, молоці, фруктах, ягодах, соках, які містять багато глюкози та фруктози.
У щоденному раціоні дитини обов’язково мають бути вітаміни, їх брак різко погіршує стан здоров’я, зростання й розвиток організму. Вітаміни беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.
Питання організації харчування дітей у дошкільних закладах освіти було і залишається одним з найактуальніших. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей.
Фахівцями Олешківського районного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області приділяється особлива увага контролю за організацією харчування дітей в навчальних закладах району. Питання щодо раціонального харчування дітей було розглянуто 19 грудня 2018 року на нараді з керівниками та медичними працівниками закладів дошкільної освіти Новомаячківської селищної ради.
Фахівцями Олешківського районного управління було наголошено на необхідності забезпечення дотримання норм харчування дітей, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1591 від 22.11.2004 року «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», вимог спільних наказів МОН та МОЗ України «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 року № 298/227, «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах» №620/563 від 15.08.2006 року та вимог «Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», затвердженого наказом МОЗ України № 234 від 24.03.2016 року.
Зустріч пройшла в активному діалозі з обговоренням проблемних питань та наданням рекомендацій і пропозицій щодо шляхів їх вирішення.
21.12.2018
Раціональне харчування – основна умова нормального росту та розвитку дітей
Одним із основних факторів впливу на здоров’я дітей є повноцінне і раціональне харчування.
У їжі повинні обов’язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
У дитячому харчуванні, насамперед, необхідно брати до уваги якісні показники білків. Найціннішим і найбільш корисним для зростання дитини є тваринний білок, достатня кількість якого знходиться у м’ясі, рибі, молоці, яйцях тощо. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупи, макарони.
Важливу роль у харчуванні дітей відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, розчинниками вітамінів А і D. Але надмір жирів шкідливий, так як призводить до порушення обміну речовин, погіршення засвоєння білка, може викликати розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.
Вуглеводи – основне джерело енергії м’язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, молоці, фруктах, ягодах, соках, які містять багато глюкози та фруктози.
У щоденному раціоні дитини обов’язково мають бути вітаміни, їх брак різко погіршує стан здоров’я, зростання й розвиток організму. Вітаміни беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.
Питання організації харчування дітей у дошкільних закладах освіти було і залишається одним з найактуальніших. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей.
Фахівцями Олешківського районного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області приділяється особлива увага контролю за організацією харчування дітей в навчальних закладах району. Питання щодо раціонального харчування дітей було розглянуто 19 грудня 2018 року на нараді з керівниками та медичними працівниками закладів дошкільної освіти Новомаячківської селищної ради.
Фахівцями Олешківського районного управління було наголошено на необхідності забезпечення дотримання норм харчування дітей, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1591 від 22.11.2004 року «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», вимог спільних наказів МОН та МОЗ України «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 року № 298/227, «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах» №620/563 від 15.08.2006 року та вимог «Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», затвердженого наказом МОЗ України № 234 від 24.03.2016 року.
Зустріч пройшла в активному діалозі з обговоренням проблемних питань та наданням рекомендацій і пропозицій щодо шляхів їх вирішення.