Останнім часом у різних куточках нашої планети спостерігається тенденція до стрімкого поширення вірусних інфекцій. Кожна з них загрожує здоров’ю та життю людей, особливо небезпечними є група вірусів, що вражає багато видів птахів. Одне з небезпечних захворювань – пташиний грип.
Найчастіше до цієї хвороби сприйнятливі дикі водоплавні птахи – качки, гуси, чаплі, які розносять її під час міграції. Людині пташиний грип передається від хворих птахів. Його клінічними проявами у людини є висока температура, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та м’язах, запалення очей. Пташиний грип може викликати значно серйозніші ускладнення, а в окремих випадках – смерть. Вірус цієї хвороби потрапляє до організму людини тільки при тісному контакті з хворими птахами або продуктами їх переробки. Людина не передає вірус пташиного грипу іншим людям.
Для запобігання зараженню пташиним грипом треба уникати контактів із хворими чи мертвими птахами. Діти не мають брати участі у догляді за домашньою птицею, в іграх поблизу водойм, де може перебувати дика водоплавна птиця.
Продукти птахівництва треба вживати в їжу лише після належної термічної обробки, бо штами вірусу мало чутливі до холоду та замороження, а при температурі 100ᵒС гинуть дуже швидко. Якщо Ви брали до рук сире пташине м’ясо, особливо дикої птиці, або яйця, обов’язково вимийте руки з милом, а також бажано обробити їх спиртом.
Виділіть для обробки сирого м’яса окремий посуд та дошку. Не кладіть приготоване м’ясо на те саме місце чи в той самий посуд, де воно лежало перед приготуванням. Яйця і пташине м’ясо вживати в їжу слід тільки після термічної обробки, яйця треба варити 10 хвилин, а м’ясо – що найменше 30 хвилин. Не вживайте страв, до складу яких входять сира кров чи сирі або не доварені яйця. Зберігайте продукти в закритому посуді, щоб сирі та готові продукти не контактували між собою. Вирощування власної птиці треба організувати так, щоб уникнути використання водойм, на яких є перната дичина.
Ветеринарні фахівці Новотроїцького району постійно здійснюють подвірні обходи в усіх населених пунктах району та проводять бесіди з власниками домашньої птиці з метою профілактики даного захворювання.
27.11.2018
Пташиний грип: як вберегти себе та власну птицю
Останнім часом у різних куточках нашої планети спостерігається тенденція до стрімкого поширення вірусних інфекцій. Кожна з них загрожує здоров’ю та життю людей, особливо небезпечними є група вірусів, що вражає багато видів птахів. Одне з небезпечних захворювань – пташиний грип.
Найчастіше до цієї хвороби сприйнятливі дикі водоплавні птахи – качки, гуси, чаплі, які розносять її під час міграції. Людині пташиний грип передається від хворих птахів. Його клінічними проявами у людини є висока температура, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та м’язах, запалення очей. Пташиний грип може викликати значно серйозніші ускладнення, а в окремих випадках – смерть. Вірус цієї хвороби потрапляє до організму людини тільки при тісному контакті з хворими птахами або продуктами їх переробки. Людина не передає вірус пташиного грипу іншим людям.
Для запобігання зараженню пташиним грипом треба уникати контактів із хворими чи мертвими птахами. Діти не мають брати участі у догляді за домашньою птицею, в іграх поблизу водойм, де може перебувати дика водоплавна птиця.
Продукти птахівництва треба вживати в їжу лише після належної термічної обробки, бо штами вірусу мало чутливі до холоду та замороження, а при температурі 100ᵒС гинуть дуже швидко. Якщо Ви брали до рук сире пташине м’ясо, особливо дикої птиці, або яйця, обов’язково вимийте руки з милом, а також бажано обробити їх спиртом.
Виділіть для обробки сирого м’яса окремий посуд та дошку. Не кладіть приготоване м’ясо на те саме місце чи в той самий посуд, де воно лежало перед приготуванням. Яйця і пташине м’ясо вживати в їжу слід тільки після термічної обробки, яйця треба варити 10 хвилин, а м’ясо – що найменше 30 хвилин. Не вживайте страв, до складу яких входять сира кров чи сирі або не доварені яйця. Зберігайте продукти в закритому посуді, щоб сирі та готові продукти не контактували між собою. Вирощування власної птиці треба організувати так, щоб уникнути використання водойм, на яких є перната дичина.
Ветеринарні фахівці Новотроїцького району постійно здійснюють подвірні обходи в усіх населених пунктах району та проводять бесіди з власниками домашньої птиці з метою профілактики даного захворювання.