Проведено нараду з питань бджільництва в Генічеському районі

На базі  Генічеського  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області 14 лютого 2020 року проведено нараду   з бджолярами  району з питань дотримання вимог діючого законодавства України в сфері обігу харчових продуктів бджільництва, застосування аграріями засобів захисту рослин.

У заході прийняли  участь представники Генічеського районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, головний спеціаліст  управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, Генічеської районної державної лікарні ветеринарної медицини,  бджолярі що здійснюють реалізацію меду власного виробництва на території  СТ ГСТ «Нова кооперація», Генічеського  осередку «Спілка пасічників Генічеського району» і власники пасік особистих підсобних господарств населення.

Доповідачі проаналізували та довели до присутніх бджолярів  сучасний стан бджільництва в районі, основні проблеми галузі.

Щороку в Україні виникає проблема масової загибелі бджіл внаслідок порушення законодавства, регламентів, які допускають деякі аграрії при застосуванні засобів захисту рослин.  Тому необхідно вжити всіх можливих заходів щодо запобігання випадків масових отруєнь бджіл.

На нараді розглянуті такі актуальні питання:

  1. Ветеринарно-санітарні вимоги, обов’язкові для виконання у галузі бджільництва (отримання ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку, її обстеження та реєстрація пасіки, як потужності з первинного виробництва харчових продуктів згідно Закону України «Про основні принцип та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), механізми проведення лабораторних досліджень продукції;
  2. Проведення реєстрації пасіки в органах місцевого самоврядування;
  3. Найпоширеніші причини випадків отруєння та загибелі бджіл;
  4. Дотримання вимог чинного законодавства,  санітарних регламентів щодо застосування пестицидів;
  5. Вплив пестицидів на живі організми, ризики та наслідки інтоксикації, хвороби бджіл.

Під час зустрічі  були розглянуті вимоги Законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», наказів «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам».

При проведенні підсумків наради наголошено на дотриманні взаємного співробітництва  пасічників та аграріїв, органів місцевого самоврядування, результатом  якого буде ефективна діяльність  та запобігання виникнення загибелі бджіл, захист продукції  від  забруднення  та покращення конкурентної здатності вітчизняного товаровиробника.