Проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання смт Нововоронцовка, що здійснюють роздрібну торгівлю насінням

Головною метою діяльності суб’єктів господарювання, що займаються вирощуванням рослинницької продукції, є отримання великих врожаїв сільськогосподарських культур з високими показниками якості. Загальновідомим є той факт, що у першу чергу продуктивність посівів залежить від якості придбаного насіння.

З метою запобігання придбання споживачами неякісного насіння та недопущення в обіг продажу фальсифікованого та контрафактного насіннєвого матеріалу в магазинах та торгових точках  роздрібної торгівлі спеціалістами  відділу контролю в насінництві та розсадництві  Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться інформаційно-просвітницька робота.

В ході проведення заходу було закцентовано увагу на  необхідність продажу насіння та садивного матеріалу тільки тих сортів, що занесено до Державного реєстру  сортів рослин, придатних до поширення  в Україні.

Фахівцями було зазначено, що вимоги до пакування, маркування, транспортування та зберігання  насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів призначеного для реалізації в оптовій та торгівельній мережах та Порядок документального оформлення насіння   регламентується ДСТУ 6006:2008. Відповідно до пункту 12.2 (ДСТУ 6006:2008) кожну партію насіння під час відпускання супроводжують документами, які підтверджують гарантію якості насіння згідно ДСТУ 4138-2002 та Довідкою про сортові і посівні якості насіння.

Супровідні документи повинні зберігатися на місці здійснення торгівлі та надаватися за першою вимогою покупця.

Під час проведення заходу було роздано рекомендаційні листівки-пам’ятки щодо видів документів відносно якості насіння, термінів придатності, вимог пакування та маркування партій. Суб’єктів господарювання було проінформовано про передбачену законом  відповідальність осіб, винних в порушенні законодавства в сфері насінництва та розсадництва.

У разі виникнення будь-яких питань,за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.