Протруювання насіння – турбота про здоров’я кожної насінини!

Обробка насіння – одна з важливих передумов рентабельного виробництва й отримання якісного врожаю. Використання обробленого насіння має великі незаперечні переваги.

Протруювання насіння є одним із найбільш важливих та обов’язкових заходів у технології вирощування озимих зернових культур та озимого ріпаку, що дає можливість захистити молоді проростки на ранніх етапах розвитку.

Першочерговим в підготовці насіння до протруєння є визначення якості насіння та проведення підготовки насіння до протруєння.

За протруюваннянасіннянеобхіднодотримуватись таких вимог:

  • вологість насіння після протруювання не повинна бути більшою за 1%;
  • для завчасного протруювання (інкрустації) дозволяється використовувати насінняі з вологістю 1–3% меншою, від нормовано-кондиційної;
  • недопущення травмування насіння у процесі проведення роботи з протруювання;
  • повне і рівномірне покриття насіння захисно-стимулюючими речовинами;
  • дотримання запрограмованої норми витрати препаратів для кожної партії насіння із відхиленням запрограмованої норми на ± 10%;
  • насіння вологістю понад 14% можна обробляти не раніше як 2–3 дні до висівання.
    На сьогодні в Україні для захисту зернових зареєстрований широкий спектр протруйників, які здатні контролювати комплекс хвороб, збудники яких передаються насінням, через ґрунт та рослинні рештки. Всі вони належать до системної або контактно-системної дії, містятьодну чи декілька діючих речовин. Контактні фунгіциди знищують фітопатогени, які знаходяться на поверхні насінини та у ґрунті, системні – абсорбуються тканинами насіння і знищують внутрішню інфекцію.

Вибір препарату повинен базуватися:
   – на основі результатів фітоекспертизи насіння;

  – спектру фунгіцидної активності препаратів;

  – препаративних форм;

  – особливостей поширення збудників хвороб.

Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській  області застерігають сільгосптоваровиробників,  що для посіву необхідно використовувати насіння сортів та гібридів вітчизняної і зарубіжної селекції, яке пройшло державне сортовипробування і було перевірене на посівні якості, про що свідчать відповідні документи встановленої форми, зокрема «Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння».

Нагадуємо, щопід час проведення захисних заходів  слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієнита залучати до роботи осіб, які мають допуски на право здійснення цих робіт.