Прогноз розвитку, поширення шкідливих комах і хвороб у посівах озимого ріпаку та захист посівів восени 2021 року

Фітосанітарний стан озимого ріпаку восени поточного року залежить від багатьох умов, а саме від якості насіння, оптимальних строків сівби та густоти посіву, від умов протруєння та підживлення, а також від погодних умов. З метою недопущення пошкоджень посівів восени слід постійно здійснювати моніторинг за посівами. Регулярні обстеження і своєчасний захист озимих попередять ускладнення фітосанітарного стану та сприятимуть успішній перезимівлі рослин.

Біологічна основа майбутнього врожаю озимого ріпаку закладається з осені. За тривалої теплої погоди восени осередково можуть бути небезпечними гусениці підгризаючих та листогризучих совок (озимої, совки-гамми, капустяної), біланів, ріпакового пильщика та листоїд, які передусім пошкоджуватимуть сім’ядолі та листкову поверхню, чим знесилюють рослини, що за сухої та жаркої погоди може фатально на них подіяти. Від ріпакового пильщика і листоїда (2-3 екз. на кв.м), капустяних біланів і совок (2 гусениці на кв.м), хрестоцвітих клопів й інших, рослини ріпаку захищають контактно-системними препаратами з діючою речовиною лямбда-цигалотрин, 50 г/га + імідаклоприд, 150 г/л, або альфа-циперметрин, 125 г/л + імідаклоприд, 100 г/л + клотіанідин, 50 г/л, що забезпечить тривалий надійний захист посівів озимого ріпаку. Також дозволено використовувати препарати з діючими речовинами: дельтаметрин, лямбда –цигалотрин, хлорпірифос + циперметрин, альфа –циперметрин, зета –циперметрин, тау- флювалінат, диметоат, імідаклоприд.

Під час осінньої вегетації ріпаку край необхідно забезпечити чистоту посівів та усунути конкуренцію за елементи живлення й вологу з боку бур’янів. Найчастіше попередником для озимого ріпаку є озима пшениця, тому після появи сходів культури спостерігатиметься розвиток падалиці (озимої пшениці), що, своєю чергою, буде призводити до сильного пригнічення рослин ріпаку. Саме тому в такий важливий момент особливу увагу слід приділити контролю цієї падалиці в посівах ріпаку. За її появи необхідно обробити посіви гербіцидом з діючою речовиною хізалофоп-П-етил, 125  г/л нормою 1,0 л/га. Найкраще та найефективніше проводити обробку, коли рослини падалиці пшениці матимуть 2–4 листки. Важливо не допускати, щоб падалиця пшениці переросла і ввійшла у фазу кущення, адже це спровокує пригнічення озимого ріпаку та потребуватиме збільшення норми витрати препарату.

Осіннє поле ріпаку, насамперед за теплої вологої погоди, потерпатиме від хвороб, зокрема альтернаріозу, пероноспорозу, фомозу, бактеріозу.

За порушення сівозміни, внесення надмірних доз азотних добрив та частих дощів ймовірний прояв гнилей.

Впродовж жовтня-листопаду всередині коренів, біля кореневої шийки з утворенням порожнин з наступним побурінням серцевини може розвиватися бактеріоз коренів. Ззовні на рослинах восени ознаки хвороби виявити дуже важко. Діагностувати її можна лише при поздовжньому розрізі кореня. Більшість таких коренів до весни ослизнюється і розмочалюється, що спричиняє в свою чергу загибель рослин. Поширенню збудників хвороби сприяють комахи (ріпаковий пильщик, капустяна муха тощо).

Доцільність проведення хімічного захисту посівів озимого ріпаку восени проти хвороб, терміни обробки культури зазвичай пов’язують із фенологічними фазами розвитку рослин, найбільш сприятливими для зараження їх збудниками. Препарати добирають з урахуванням видового складу збудників хвороб.

За ранніх строків сівби, коли виникає небезпека переростання рослин і пов’язане з цим зниження їхньої зимостійкості, надають перевагу фунгіцидам на основі діючих речовин, що мають ретардантні властивості (метконазол; тебуконазол та його суміші з іншими діючими речовинами, суміші дифеноконазолу і паклобутразолу; протіоконазолу і флуопіраму. Ці препарати не лише ефективно стримують поширення і розвиток альтернарізу, фомозу, пероноспорозу та інших хвороб на рослинах, але й інгібують ріст листків і підвищують стійкість рослин до екстремальних погодних умов. Їх передусім використовують на посівах ранніх строків сівби озимого ріпаку, загущених посівах, наявності в посівах падалиці, за умов внесення надлишкових доз азотних добрив, коли виникає небезпека переростання рослин і зниження їх зимостійкості.

Серйозну проблему озимому полю ріпаку можуть створювати мишоподібні гризуни, які будуть масово розмножуватися у жовтні — листопаді та харчуючись соковитими рослинами культури можуть знищити галявини посівів у місцях розмноження колоній. Захищають озимий ріпак за наявності 3-5 жилих колоній гризунів на гектарі дозволеними до використання в Україні родентицидами.

Метою захисту озимого ріпаку восени має бути обмеження кількості шкідливих організмів до економічно та господарсько невідчутних рівнів. Хімічні обробки треба проводити відповідно до економічних порогів шкодочинності, суворо дотримуючись техніки безпеки.

Під час проведення захисних заходів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни та залучати до роботи осіб, які мають допуски (посвідчення) на право здійснення цих робіт.

Також, слід дотримуватись вимог розпорядження голови Херсонської обласної державної адміністрації від 15.07.2021 № 592.