Профілактика зимового травматизму

Через ускладнення погодних умов Головне управління в Херсонській області інформує: згідно із статистичними даними «зимовий» травматизм складає до 15% захворюваності з тимчасовою непрацездатністю і в 20% є причиною інвалідності. Головний фактор зимового травматизму – падіння з причини незадовільного стану тротуарів, доріг (неприбраний сніг, що злежався, ожеледиця, вибоїни, ями). Потерпілі – переважно люди працездатного віку (близько 80 %). Діти віком до 15 років складають 2%, а особи старше 60 років – близько 18%. Найбільш поширені травми – переломи кінцівок – виникають через те, що падаючи, людина інстинктивно виставляє вперед руку і обрушується на неї усією вагою тіла. Відповідно, незручно виставлена нога ламається в ділянці гомілки. У жінок цьому також сприяє носіння взуття на високих підборах. Літні люди через вікові особливості скелета (остоеопороз, менша еластичність зв’язок і м’язового каркаса) нерідко отримують серйозні ушкодження хребта, шийки стегна.

Для попередження зимового травматизму необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Носити взуття бажано на плоскій підошві або на низькому квадратному каблуці. Краще, якщо підошва буде з великою ребристістю, яка не ковзає.
  • В ожеледицю ходити треба трохи ковзаючи, немов на маленьких лижах. Йти бажано якомога повільніше. Пам’ятайте, чим швидше крок, тим більше ризик впасти.
  • Особам літнього віку, найбільш схильним до травматизму, рекомендується прикріплювати на підошву звичного взуття спеціальні накладки проти ожеледиці. Їх можна придбати у відповідних торгових точках.
  • Під час занять екстремальними видами спорту використовувати необхідні захисні аксесуари (налокітники, наколінники, шоломи і т. д.).
  • При катанні на лижах, ковзанах, санчатах не забудьте забезпечити дітей усіма необхідними засобами захисту.

Пам’ятайте, краща профілактика зимових травм – це обережність і обачність!