Запорукою здоров’я наших громадян є, перш за все, обізнаність та поінформованість про причини та фактори, що спричиняють поодинокі чи масові кишкові захворювання та харчові отруєння.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Основними причинами масових спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступні заходи профілактики:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.
- не купувати харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- утриматись від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин.
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.
Готувати продукти із запасом не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити повторну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) в невідповідних умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітьми – обдати окропом.
Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов’язково мийте руки після відвідування туалетів.
Будьте здорові!
09.11.2017
Профілактика кишкових інфекцій
Запорукою здоров’я наших громадян є, перш за все, обізнаність та поінформованість про причини та фактори, що спричиняють поодинокі чи масові кишкові захворювання та харчові отруєння.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Основними причинами масових спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступні заходи профілактики:
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.
Готувати продукти із запасом не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити повторну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) в невідповідних умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітьми – обдати окропом.
Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов’язково мийте руки після відвідування туалетів.
Будьте здорові!