Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на морі чи на природі. Однак, саме о цій порі відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції. При підвищенні температури навколишнього середовища, в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудників захворювань. Щороку в такий період реєструється значна кількість спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.
Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання продуктів, що володіють шкідливою дією чи в результаті розвитку в них шкідливих мікроорганізмів, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин.
Основні ознаки харчових отруєнь проявляються не відразу. Все починається зі слабкості, головного болю, відсутності апетиту. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури. Необхідно відзначити, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, зазвичай захоплюють значний контингент осіб, і, як правило, досить швидко згасають. Наявність мікробів-ворогів, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів. Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватися чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби-вороги.
24.07.2018
Профілактика гострих кишкових інфекційних хвороб, харчових отруєнь
Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на морі чи на природі. Однак, саме о цій порі відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції. При підвищенні температури навколишнього середовища, в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудників захворювань. Щороку в такий період реєструється значна кількість спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.
Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання продуктів, що володіють шкідливою дією чи в результаті розвитку в них шкідливих мікроорганізмів, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин.
Основні ознаки харчових отруєнь проявляються не відразу. Все починається зі слабкості, головного болю, відсутності апетиту. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури. Необхідно відзначити, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, зазвичай захоплюють значний контингент осіб, і, як правило, досить швидко згасають. Наявність мікробів-ворогів, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів. Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватися чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби-вороги.