Профілактика ботулізму

Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum.

Ботулізм може виникнути внаслідок споживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, нудота, порушення зорових функцій, сухість у роті, розлад ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога (введення протиботулінічної сироватки) гарантує збереження життя хворому.
Розпізнати заражений ботулотоксинами продукт досить складно, адже він не має наявних ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати.

В жодному разі не вживайте консервовану їжу:

– із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;

– з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;

– з банок, які зберігаються понад один рік.

Ніколи не купуйте «з рук» консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, особливо в’ялену, копчену, солену та консервовану рибу, м’ясні та грибні консерви.

Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Для правильного і безпечного консервування домашніх продуктів необхідно:

-мити руки з милом до і під час консервування продукції;

-використовувати безпечну воду та чисті і стерильні банки без пошкоджень;

-продукти повинні бути чистими, без пошкоджень та ознак псування;

-максимально дотримуватися технології консервування, особливо тривалості стерилізації;

-під час консервування овочів і фруктів в домашніх умовах максимально потрібно враховувати фактори, що перешкоджають росту та розвитку бактерій ботулізму та використовувати рекомендовану рецептурою концентрацію солі, оцту, цукру;

-м’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках лише із застосуванням автоклава;

-не рекомендовано консервувати гриби та інші продукти, що важко відчистити від піску.

Дотримуючись цих простих порад ви легко зможете уберегти себе та своїх рідних від небезпеки.

У разі появи симптомів захворювання на ботулізм, необхідно терміново звертатися за медичною допомогою. Не займайтеся самолікуванням!

Для інформування населення про небезпеку захворювання на ботулізм Білозерським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області розроблені спеціальні пам’ятки «Ботулізм ‒ це смертельно», які поширюються серед жителів населених пунктів Білозерського району та надаються керівникам шкіл та дошкільних закладів району під час комісійних перевірок.