Про стан питного водопостачання Херсонщини – начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Наразі, на території Херсонської області джерелами водопроводів, які централізовано подають воду населенню є артезіанські свердловини (за виключенням Іванівського групового водопроводу). Однак, біля половини цих свердловин подають воду, яка має перевищення показників за сольовим складом. Це пов’язано із їх природним вмістом у водоносному горизонті, який експлуатується.
Про стан питного водопостачання області розповів Тарас Година-Арюпін, начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Так, за І півріччя поточного року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області перевірено в плановому порядку 49 підприємств питного водопостачання, на кожному з яких виявлені порушення вимог санітарного законодавства.
Крім того, спеціалістами управління у складі комісій органів місцевої влади та місцевого самоврядування на території області за вказаний період обстежено 91 об’єкт питного водопостачання, на 38 з них виявлені порушення чинного законодавства.
За результатами перевірок та обстежень, для усунення виявлених порушень та недоліків, було видано 49 приписів та 38 рекомендацій, складено 7 протоколів. Виконання приписів та пропозицій залишається на контролі фахівців Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу керівників підприємств питного водопостачання та органів місцевого самоврядування на важливість дотримання вимог санітарного законодавства при забезпеченні населення питною водою. Зазначаємо також, що згідно з ст. 13 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» до повноважень органів місцевого самоврядування, крім іншого, входить також здійснення контролю за якістю питної води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання та водовідведення.
Згідно з вимогами Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДсанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 №400 зі змінами, виробництво питної води здійснюється за нормативно-технічним документом та відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води, що пройшли державну санітарно-епідеміологічну експертизу та отримали позитивний висновок. Тобто, на кожному підприємстві питного водопостачання повинен бути такий документ, на який отримано позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Чому це так важливо?
Тому, що саме цей документ містить інформацію з описом технологічного виробництва питної води та робочу програму виробничого контролю безпечності та якості питної води, який зобов’язано проводити кожне підприємство питного водопостачання з метою гарантії безпечності та якості питної води, що подається населенню. В цій робочій програмі повинно бути надано перелік показників, що потребують контролю, порядок його здійснення, місця та календарні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень.
Слід зазначити, що лабораторний контроль безпечності та якості питної води необхідно здійснювати постійно за показниками епідемічної безпеки та санітарно-хімічними показниками в кратності та кількості, передбачених вимогами ДСанПіН 2.2.4-171-10, що варіюються в залежності від характеристик конкретного підприємства питного водопостачання.
Документом, що підтверджує відповідності робочої програми виробничого контролю безпечності та якості питної води вимогам чинного санітарного законодавства є позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Порядок видачі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи висвітлений на офіційному сайті Держпродспоживслужби в розділі «Сервіси».
Окремо слід звернути увагу на санітарно-технічний стан мереж і споруд водопроводів та каналізації. Більшість їх функціонують понад нормативний період без капітальних ремонтів та реконструкцій, що призводить до поривів та створення загрози потрапляння в оселі мешканців разом із питною водою забруднювачів та викликати спалахи інфекційних або неінфекційних захворювань.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в умовах децентралізації влади наголошує на посиленні відповідальності та контролю за станом питного водопостачання з боку органів місцевого самоврядування та керівників підприємств питного водопостачання.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області завжди готові надати фахову допомогу в межах повноважень з метою забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення.
10.08.2021
Про стан питного водопостачання Херсонщини – начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Наразі, на території Херсонської області джерелами водопроводів, які централізовано подають воду населенню є артезіанські свердловини (за виключенням Іванівського групового водопроводу). Однак, біля половини цих свердловин подають воду, яка має перевищення показників за сольовим складом. Це пов’язано із їх природним вмістом у водоносному горизонті, який експлуатується.
Про стан питного водопостачання області розповів Тарас Година-Арюпін, начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Так, за І півріччя поточного року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області перевірено в плановому порядку 49 підприємств питного водопостачання, на кожному з яких виявлені порушення вимог санітарного законодавства.
Крім того, спеціалістами управління у складі комісій органів місцевої влади та місцевого самоврядування на території області за вказаний період обстежено 91 об’єкт питного водопостачання, на 38 з них виявлені порушення чинного законодавства.
За результатами перевірок та обстежень, для усунення виявлених порушень та недоліків, було видано 49 приписів та 38 рекомендацій, складено 7 протоколів. Виконання приписів та пропозицій залишається на контролі фахівців Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу керівників підприємств питного водопостачання та органів місцевого самоврядування на важливість дотримання вимог санітарного законодавства при забезпеченні населення питною водою. Зазначаємо також, що згідно з ст. 13 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» до повноважень органів місцевого самоврядування, крім іншого, входить також здійснення контролю за якістю питної води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання та водовідведення.
Згідно з вимогами Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДсанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 №400 зі змінами, виробництво питної води здійснюється за нормативно-технічним документом та відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води, що пройшли державну санітарно-епідеміологічну експертизу та отримали позитивний висновок. Тобто, на кожному підприємстві питного водопостачання повинен бути такий документ, на який отримано позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Чому це так важливо?
Тому, що саме цей документ містить інформацію з описом технологічного виробництва питної води та робочу програму виробничого контролю безпечності та якості питної води, який зобов’язано проводити кожне підприємство питного водопостачання з метою гарантії безпечності та якості питної води, що подається населенню. В цій робочій програмі повинно бути надано перелік показників, що потребують контролю, порядок його здійснення, місця та календарні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень.
Слід зазначити, що лабораторний контроль безпечності та якості питної води необхідно здійснювати постійно за показниками епідемічної безпеки та санітарно-хімічними показниками в кратності та кількості, передбачених вимогами ДСанПіН 2.2.4-171-10, що варіюються в залежності від характеристик конкретного підприємства питного водопостачання.
Документом, що підтверджує відповідності робочої програми виробничого контролю безпечності та якості питної води вимогам чинного санітарного законодавства є позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Порядок видачі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи висвітлений на офіційному сайті Держпродспоживслужби в розділі «Сервіси».
Окремо слід звернути увагу на санітарно-технічний стан мереж і споруд водопроводів та каналізації. Більшість їх функціонують понад нормативний період без капітальних ремонтів та реконструкцій, що призводить до поривів та створення загрози потрапляння в оселі мешканців разом із питною водою забруднювачів та викликати спалахи інфекційних або неінфекційних захворювань.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в умовах децентралізації влади наголошує на посиленні відповідальності та контролю за станом питного водопостачання з боку органів місцевого самоврядування та керівників підприємств питного водопостачання.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області завжди готові надати фахову допомогу в межах повноважень з метою забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення.