Про розширення участі України в Насіннєвих схемах Організації економічного співробітництва та розвитку

Відділ контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в порядку інформування доводять до відома сільгоспвиробників, фермерів та громадськості, що на офіційному веб-сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розміщена інформація про розширення участі України в насіннєвих схемах Організації економічного співробітництва та розвитку.

Законопроект передбачає приєднання України до Насіннєвих схем Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) по хрестоцвітним та інших олійним або прядивним культурам, цукровому та кормовому буряку. В 2009 році згідно рішення Ради ОЕСР Україна вже приєдналася до двох насіннєвих схем OECР по зерновим культурам, кукурудзі та сорго.

Участь в Насіннєвих схемах ОЄСР надасть змогу сертифікувати насіння цих культур за міжнародними нормами та видавати сортові сертифікати (етикетки та сертифікати міжнародного зразка), які визнаються 60-ма країнами-учасниками.

Здійснення сортової сертифікації насіння за схемами ОЄСР сприяє підвищенню якості вітчизняного насіннєвого матеріалу, рівня конкурентоспроможності вітчизняних сортів на зовнішніх ринках, задоволенню експортного попиту та відкриттю нових ринків збуту.

Насіннєві схеми ОЕСР включають в себе низку загальних правил та вимог до виробництва насіння, польового інспектування насіннєвих посівів, маркування насіння та видачі сортових документів. Україна, як і всі учасники, має дотримуватись цих вимог. Україна вже 10 років є учасником Насіннєвих схем ОЄСР по зерновим, кукурудзі та сорго. Приєднання України до насіннєвих схем ОЄСР є одним з важливих кроків у подальшому розвитку галузі насінництва, насамперед тому, що це забезпечує вихід на міжнародний ринок насіння та спрощення торгівлі на зовнішньому ринку, для вітчизняних товаровиробників – підвищення сортової чистоти вітчизняного насіннєвого матеріалу та зростання урожайності.