Про результати роботи відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів за дев’ять місяців поточного року

Відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2018 рік спеціалістами відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів за дев’ять місяців 2018 року було проведено 64 перевірки характеристик продукції.

Через створені перешкоди з боку підприємців, здійснення 7 планових заходів державного нагляду за дотриманням законодавства у сфері ринкового нагляду не відбулися.

Слід зазначити, що за перешкоджання у проведенні планових заходів поточного року складено 7 протоколів та винесено 7 постанов про адміністративне правопорушення на суму 2,38 тис. гривень.

За дев’ять місяців 2018 року за результатами проведених перевірок через невідповідність продукції вимогам технічних регламентів до суб’єктів господарювання прийняті рішення:

-141обмежувальне (корегувальне) рішення про тимчасову заборону надання продукції на ринку до приведення її у відповідність із нормами законодавства;

-8 рішень про заборону надання продукції на ринку.

Відділом ринкового нагляду впродовж січня – вересня 2018 року відібрано 53 зразки продукції, з яких не відповідали вимогам нормативних документів: прилади електричні побутові – 3 од.; кабельна продукція – 3 од.; дитячі іграшки – 5 од.; дитячий одяг – 5 од.; дитяче взуття – 4 одиниці.

Протягом дев’яти місяців 2018 року за порушення господарюючими суб’єктами вимог пунктів 1-2 частини 3 та пункту 2 частини 2 статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» до суб’єктів господарювання застосовано штрафних санкцій на загальну суму 297,08 тис. грн. До державного бюджету стягнуто господарських штрафів на суму 101,48 тис. грн., щодо решти у сумі 195,6 тис. гривень – термін сплати триває.

Також, за звітний період підприємцями забезпечено відшкодування витрат, пов’язаних з проведенням експертизи (випробування) зразків продукції у сумі 12,9 тис.гривень.