Харчуванню дітей на сьогодні приділяється дуже багато уваги. До харчування дітей в організованих колективах прикута увага Уряду України, органів місцевої влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, контролюючих органів, у тому числі Держпродспоживслужби тощо.
Однак, хочемо звернути увагу на те, що й самі батьки або особи, які їх замінюють, є безпосередніми учасниками навчально-виховного процесу і мають право захищати законні інтереси дітей, зокрема у процесі організації харчування дітей у дитячих закладах освіти.
В статті нижче ми розповімо про:
- складові частини процесу організації харчування дітей у навчальних закладах;
- нормативно-правові акти, які регулюють харчування дітей в організованих колективах;
- порядок організації харчування в освітньому дитячому закладі;
- права батьків в процесі харчування дітей та механізми їх реалізації.
Тож, процес організації харчування дітей у навчальних закладах складається з:
- відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;
- визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини;
- приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;
- складання меню-розкладу;
- виготовлення страв;
- проведення реалізації готових страв і буфетної продукції;
- надання дітям готових страв і буфетної продукції;
- ведення обліку дітей, які отримують безоплатне гаряче харчування, а також гаряче харчування за кошти батьків;
- контролю за харчуванням;
- інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.
Нормативно-правова база
Харчування у дитячих закладах освіти здійснюється у закладах незалежно від їх підпорядкування, типу і форм власності відповідно до законодавчих, нормативних та методичних документів, затверджених в установленому законодавством порядку, а саме: Постанова КМУ від 22 листопада 2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Наказів Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 17.04.2006 N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», листа Міністерства освіти і науки України від 11.09.2009 №1/9-630 «Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь у навчальних закладах», наказів Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», Постанови КМУ від 23.05.2001 №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» тощо .
За організацію харчування дітей у навчальних закладах та за стан харчоблоку відповідальність несуть:
- засновники закладу — виконавчі комітети або органи місцевого самоврядування;
- керівники цих закладів;
- організації, з якими укладено договір на послуги харчування дітей
Наказом керівника закладу призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей. Складання щоденних меню-розкладів, меню здійснюється медичним працівником, завідувачем виробництва харчоблоку, їдальні навчального закладу на підставі примірних двотижневих меню, підписується керівником закладу.Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування.Щоденний меню-розклад ураховує норми харчування, наявні продукти та продовольчу сировину. Керівником (навчального закладу, підприємства громадського харчування або організації, що надають послуги із забезпечення харчування дітей) затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою Держпродспоживслужби.Якщо харчування учнів здійснюється організацією (підприємством громадського харчування), штат харчоблоку (їдальні, буфету) не належить до штатного розпису навчального закладу. Асортимент шкільних буфетів визначено Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затвердженого постановою від 14.08.2001 № 63.Працівники, пов’язані з організацією харчуванням дітей, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства.
Для інформування батьків у дитячому навчальному закладі:
– Щодня в інформаційних куточках обов’язково вивішувається меню із зазначенням виходу страв;
– Поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку обов’язково вивішується графік видачі їжі та денне меню із зазначенням виходу кожної страви, яке завірено керівником і медичним працівником закладу;
– Перед харчоблоком і в групах повинні бути вивішені таблиці, в яких визначається об’єм порції, що мають отримати діти кожної з вікових груп;
– В інформаційних куточках розміщується інформація про організацію, яка надає послуги з харчування у закладі середньої освіти;
– Якщо у закладі освіти є буфет, батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
– Поруч з харчоблоком повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день;
– Працівники закладу зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в раціон харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).
Батьки мають право:
– Поцікавитися, що їсть дитина. Чи усі страви, вказані в меню, є на дитячій тарілці згідно її вікової групи?
– Перевірити, чи немає серед продукції, яка реалізується, забороненої.
– Перевірити дотиком руки до тарілки температуру страв, що видаються дітям.
– Перевірити чистоту приміщення їдальні та посуду, в якому подають їжу.
– Зважити порцію.
Питання раціонального харчування дітей повинно включатися у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлювати у інформаційних куточках. Також відповідно до законодавства у системі освіти суб’єктами громадського нагляду здійснюється громадський контроль.
Слід зазначити, що безпосередньо в закладі освіти громадський нагляд (контроль) може проводитися виключно з дозволу керівника закладу освіти, крім випадків, встановлених законодавством.
Батьки або особи, які їх замінюють, мають право обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів та дошкільних дитячих закладів, звертатися до відповідних органів управління освітою з питань навчання і виховання дітей, захищати законні інтереси дітей.
У цьому випадку, задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування – батьки можуть створити комісію з організації харчування у закладах освіти, брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, у комісії з перевірки стану харчоблоку, створювати раду з харчування. У своєї роботі комісія повинна керуватися вищезазначеними нормативними актами.
Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно зафіксувати виявлені недолік. Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування дітей. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації, яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.
Перевірити, чим саме будуть годувати дітей у школі, дитячому садочку можна навіть дома, маючи трохи часу на вивчення документів.
Для цього на порталі DOZORRO знайти закупівлю харчування та перевірити тендерну документацію замовника, тендерну пропозицію переможця або зміст укладеного договору.
Відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації» батьки можуть направити до керівника закладу (власника/засновника) запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту.
Якщо у батьків виникли обґрунтовані сумніви щодо якості та безпечності харчових продуктів, порушень санітарних норм та правил при організації харчування у закладі, що спричинили або завідома могли спричинити поширення інфекційних хвороб та харчових отруєнь батьки мають право відповідно до Закону України «Про звернення громадян» звернутися особисто або колективно зі зверненням до керівника закладу, обласних, міських, районних органів управління освітою, територіальних установ Держпродспоживслужби, Міністерства освіти та науки України тощо.
Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.
20.12.2019
Про права батьків в процесі організації харчування дітей
Харчуванню дітей на сьогодні приділяється дуже багато уваги. До харчування дітей в організованих колективах прикута увага Уряду України, органів місцевої влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, контролюючих органів, у тому числі Держпродспоживслужби тощо.
Однак, хочемо звернути увагу на те, що й самі батьки або особи, які їх замінюють, є безпосередніми учасниками навчально-виховного процесу і мають право захищати законні інтереси дітей, зокрема у процесі організації харчування дітей у дитячих закладах освіти.
В статті нижче ми розповімо про:
Тож, процес організації харчування дітей у навчальних закладах складається з:
Нормативно-правова база
Харчування у дитячих закладах освіти здійснюється у закладах незалежно від їх підпорядкування, типу і форм власності відповідно до законодавчих, нормативних та методичних документів, затверджених в установленому законодавством порядку, а саме: Постанова КМУ від 22 листопада 2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Наказів Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 17.04.2006 N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», листа Міністерства освіти і науки України від 11.09.2009 №1/9-630 «Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь у навчальних закладах», наказів Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», Постанови КМУ від 23.05.2001 №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» тощо .
За організацію харчування дітей у навчальних закладах та за стан харчоблоку відповідальність несуть:
Наказом керівника закладу призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей. Складання щоденних меню-розкладів, меню здійснюється медичним працівником, завідувачем виробництва харчоблоку, їдальні навчального закладу на підставі примірних двотижневих меню, підписується керівником закладу.Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування.Щоденний меню-розклад ураховує норми харчування, наявні продукти та продовольчу сировину. Керівником (навчального закладу, підприємства громадського харчування або організації, що надають послуги із забезпечення харчування дітей) затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою Держпродспоживслужби.Якщо харчування учнів здійснюється організацією (підприємством громадського харчування), штат харчоблоку (їдальні, буфету) не належить до штатного розпису навчального закладу. Асортимент шкільних буфетів визначено Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затвердженого постановою від 14.08.2001 № 63.Працівники, пов’язані з організацією харчуванням дітей, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства.
Для інформування батьків у дитячому навчальному закладі:
– Щодня в інформаційних куточках обов’язково вивішувається меню із зазначенням виходу страв;
– Поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку обов’язково вивішується графік видачі їжі та денне меню із зазначенням виходу кожної страви, яке завірено керівником і медичним працівником закладу;
– Перед харчоблоком і в групах повинні бути вивішені таблиці, в яких визначається об’єм порції, що мають отримати діти кожної з вікових груп;
– В інформаційних куточках розміщується інформація про організацію, яка надає послуги з харчування у закладі середньої освіти;
– Якщо у закладі освіти є буфет, батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
– Поруч з харчоблоком повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день;
– Працівники закладу зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в раціон харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).
Батьки мають право:
– Поцікавитися, що їсть дитина. Чи усі страви, вказані в меню, є на дитячій тарілці згідно її вікової групи?
– Перевірити, чи немає серед продукції, яка реалізується, забороненої.
– Перевірити дотиком руки до тарілки температуру страв, що видаються дітям.
– Перевірити чистоту приміщення їдальні та посуду, в якому подають їжу.
– Зважити порцію.
Питання раціонального харчування дітей повинно включатися у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлювати у інформаційних куточках. Також відповідно до законодавства у системі освіти суб’єктами громадського нагляду здійснюється громадський контроль.
Слід зазначити, що безпосередньо в закладі освіти громадський нагляд (контроль) може проводитися виключно з дозволу керівника закладу освіти, крім випадків, встановлених законодавством.
Батьки або особи, які їх замінюють, мають право обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів та дошкільних дитячих закладів, звертатися до відповідних органів управління освітою з питань навчання і виховання дітей, захищати законні інтереси дітей.
У цьому випадку, задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування – батьки можуть створити комісію з організації харчування у закладах освіти, брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, у комісії з перевірки стану харчоблоку, створювати раду з харчування. У своєї роботі комісія повинна керуватися вищезазначеними нормативними актами.
Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно зафіксувати виявлені недолік. Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування дітей. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації, яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.
Перевірити, чим саме будуть годувати дітей у школі, дитячому садочку можна навіть дома, маючи трохи часу на вивчення документів.
Для цього на порталі DOZORRO знайти закупівлю харчування та перевірити тендерну документацію замовника, тендерну пропозицію переможця або зміст укладеного договору.
Відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації» батьки можуть направити до керівника закладу (власника/засновника) запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту.
Якщо у батьків виникли обґрунтовані сумніви щодо якості та безпечності харчових продуктів, порушень санітарних норм та правил при організації харчування у закладі, що спричинили або завідома могли спричинити поширення інфекційних хвороб та харчових отруєнь батьки мають право відповідно до Закону України «Про звернення громадян» звернутися особисто або колективно зі зверненням до керівника закладу, обласних, міських, районних органів управління освітою, територіальних установ Держпродспоживслужби, Міністерства освіти та науки України тощо.
Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.