Про переваги органічного виробництва

Україна має значний потенціал для виробництва органічної продукції завдяки прагненню населення споживати здорову повноцінну їжу. Виробництво органічної продукції має на меті забезпечення безпечною, екологічно чистою високоякісною сільськогосподарською продукцією, сприяє підвищенню якості споживання та здоровому способу життя населення.

Органічне виробництво – сертифікована діяльність, пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції, що об’єднує всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), підготовку, обробку, змішування та пов’язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробку, відновлення та інші зміни стану продукції, що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Органічне виробництво має певні переваги:

– виключається негативний вплив на навколишнє середовище;

– мінімалізуються викиди шкідливих газів (вуглекислого газу, закису азоту, метану);

– менше виснажуються природні ресурси;

– зводиться до мінімуму вплив на здоров’я людей токсичних хімічних речовин.

За дослідженнями науковців, органічні продукти на 50%, містять більше поживних речовин порівняно з продукцією, що вирощена із застосуванням сучасних технологій виробництва. Слід відмітити, що такі продукти особливо корисні для дітей, людей похилого віку, які найбільш вразливі до дії залишків пестицидів, важких металів, антибіотиків у продуктах харчування.

Рослинні органічні продукти отримують внаслідок застосування системи органічного землеробства, що являє собою систему господарювання і сприяє створенню стійких продуктивних екосистем при дотриманні стандартів та наявності сертифікатів якості насіння від сівби до реалізації продукції. Така система базується на запровадженні стійких сівозмін, використанні рослинних решток, гною і компостів, багаторічних бобових рослин, використанні механічних і біологічних засобів боротьби з бур’янами, шкідниками і хворобами.

Таким чином, вирощування органічних сільськогосподарських культур вимагає значних затрат відновлювальних та невідновлювальних ресурсів, тобто таке виробництво, на жаль, не може замінити традиційне землеробство, а тому повинно розвиватися паралельно з ним.