Доброякісне коров’яче молоко отримують від фізіологічно здорових корів. Воно повинно мати нормальний хімічний склад і відповідати встановленим санітарно гігієнічним нормам. Лактацію корів поділяють на три періоди: молозивний (5-7 днів), виділення нормального молока (275-285 днів) і стадійний ( за 10-15 днів перед запуском). Молозиво одержують у перші дні після отелення, його найчастіше випоюють телятам. Колір нормального молока від здорових корів – білий або трохи жовтуватий, запах приємний, специфічний. Смак трохи солодкуватий. Консистенція однорідна, не тягуча, без слизу і пластівців білка. Відхилення органолептичних показників молока від нормальних класифікується як вади, які можуть бути спричинені різними факторами порушення технології отримання, обробки і зберігання молока, порушення годівлі тварин, захворюваннями, тощо. Хімічний склад молока: вода, сухий залишок, жир, білок – всього понад 200 компонентів, з них 20 амінокислот, 30 макро і мікро елементів, 23 вітаміни А і Д, 20 гліцеридів, цукри, гормони, ферменти, фосфати. Найпоширенішим і небезпечним джерелом недоброякісного молока є мікроорганізми: бактерії, пліснява, дріжджі, віруси, рикетсії та найпростіші. Саме вони характеризують санітарно-гігієнічний стан молока. На поверхні вимені корови завжди є мікрофлора. Мікроорганізми накопичуються переважно в отворах дійок, тому перші цівки молока необхідно здоювати в окремий посуд і потім знешкоджувати. Значну увагу слід приділяти гігієні вимені. Перед доїнням його потрібно вимити теплою водою і обтерти чистим сухим рушником, зробити масаж вимені. Слід своєчасно видаляти гній і забруднену підстилку та добре провітрювати приміщення. Отже, смакуйте молоко на здоров’я.
12.02.2018
Про органолептичну оцінку молока розповідає провідний фахівець Бериславського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Н.Федак
Доброякісне коров’яче молоко отримують від фізіологічно здорових корів. Воно повинно мати нормальний хімічний склад і відповідати встановленим санітарно гігієнічним нормам. Лактацію корів поділяють на три періоди: молозивний (5-7 днів), виділення нормального молока (275-285 днів) і стадійний ( за 10-15 днів перед запуском). Молозиво одержують у перші дні після отелення, його найчастіше випоюють телятам. Колір нормального молока від здорових корів – білий або трохи жовтуватий, запах приємний, специфічний. Смак трохи солодкуватий. Консистенція однорідна, не тягуча, без слизу і пластівців білка. Відхилення органолептичних показників молока від нормальних класифікується як вади, які можуть бути спричинені різними факторами порушення технології отримання, обробки і зберігання молока, порушення годівлі тварин, захворюваннями, тощо. Хімічний склад молока: вода, сухий залишок, жир, білок – всього понад 200 компонентів, з них 20 амінокислот, 30 макро і мікро елементів, 23 вітаміни А і Д, 20 гліцеридів, цукри, гормони, ферменти, фосфати. Найпоширенішим і небезпечним джерелом недоброякісного молока є мікроорганізми: бактерії, пліснява, дріжджі, віруси, рикетсії та найпростіші. Саме вони характеризують санітарно-гігієнічний стан молока. На поверхні вимені корови завжди є мікрофлора. Мікроорганізми накопичуються переважно в отворах дійок, тому перші цівки молока необхідно здоювати в окремий посуд і потім знешкоджувати. Значну увагу слід приділяти гігієні вимені. Перед доїнням його потрібно вимити теплою водою і обтерти чистим сухим рушником, зробити масаж вимені. Слід своєчасно видаляти гній і забруднену підстилку та добре провітрювати приміщення. Отже, смакуйте молоко на здоров’я.