Представники Управління фітосанітарної безпеки відвідали Міжнародний день поля

Представники Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області відвідали Міжнародний день поля у Миколаївському національному аграрному університеті на тему «Технології вирощування нових сортів зернових культур усіх вітчизняних і провідних міжнародних селекційних центрів».

Під час заходу фахівці ознайомилися з демонстраційними полями, на яких вирощуються різні сорти зернових культур вітчизняної та іноземної селекції, новими пестицидами та агрохімікатами, що введені в обіг на українському ринку засобів захисту рослин, технологією використання квадрокоптерів для проведення обприскування посівів сільськогосподарських культур.

Особливу увагу співробітники Управління фітосанітарної безпеки приділили вивченню способів захисту від підробки оригінальних засобів захисту рослин та насіння, завдяки яким можна легко відрізнити якісний товар від фальсифікату та контрафакту. До них відносяться:

– тривимірне зображення-голограма, зі зразком якого можна ознайомитись на сайті компанії. Будь-які відхилення можуть свідчити про підробку;

– QR-код, який дозволяє через мобільний додаток швидко перевірити придбаний товар;

– індивідуальний номер упаковки,  оскільки кожен мішок має свій унікальний серійний номер, який не може повторюватись (у разі купівлі насіння);

– голограма розташована на місці, де зшивається мішок, і у разі відкриття вона саморуйнується, що унеможливлює відрізання чи переклейку голограми на інші мішки-підробки (у разі купівлі насіння);

– термічне зшивання мішків. Така система не може бути повторно використана, що забезпечує надійну цілісність мішка під час зберігання і транспортування й унеможливлює фальсифікацію після закриття пакування (у разі купівлі насіння).

Також у рамках заходу було проведено робочу зустріч з представниками Миколаївської філії Державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», територію обслуговування якого є Херсонська область, метою якої було обговорення нормативно-правових актів, що регламентують діяльність у сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти, ГМО у відкритих системах. Зокрема було наголошено, що основні засади виробництва та обігу насіння і садивного матеріалу визначає Закон України “Про насіння та садивний матеріал ”. Відповідно до Закону, насіння і садивний матеріал вводяться в обіг лише після їх сертифікації, кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами, що засвідчують якість.