Позапланові перевірки суб’єктів господарювання, які забезпечують населення питною водою

Як відомо, стан організму людини залежить від чистоти повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води.

Вода – це безцінний ресурс, що впливає на рівень життя та здоров’я людей. Мільярди вірусів і бактерій у забрудненій воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь. Вживання недоброякісної питної води (2–2,5 л на добу однією людиною) суттєво погіршує здоров’я та провокує виникнення специфічних хвороб.

Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати наступним гігієнічним вимогам:

-бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, а також збудників протозойних хвороб;

-мати нешкідливий хімічний склад — відсутність токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров’я людей;

-мати цілющі органолептичні властивості — температуру, що освіжає, прозорість, відсутність кольору, запаху та стороннього присмаку.

Згідно з епідеміологічними вимогами для оцінки якості води у санітарній практиці широко використовують бактеріологічні показники забруднення — ступінь загальної бактеріальної забрудненості води та наявність у ній кишкової палички.

З метою контролю за дотриманням санітарного законодавства у сфері питного водопостачання 11 вересня фахівці Високопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, згідно з поданими заявами, провели позапланові перевірки комунальних підприємств та фізичних осіб підприємців, які забезпечують населення питною водою.

Під час перевірок відібрано 30 проб питної води для подальших лабораторних досліджень за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, а також 3 проби ґрунту біля свердловин. 

У ході перевірок акцентовано увагу на необхідності проведення відомчого лабораторного контролю питної води в місцях водозабору, при надходженні в мережу та в розподільній мережі, дотриманні періодичності та виду контролю відповідно до робочої програми лабораторного контролю.