Позапланова перевірка Каховської філії ТОВ «АТ «Каргілл»

За заявою дирекції Каховської філії ТОВ «АТ «Каргілл» фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  проведено позаплановий захід на предмет перевірки   встановлених вимог для отримання дозволу на експорт шроту соняшникового до Республіки Китай.

Профілюючими напрямками діяльності Каховської філії ТОВ «АТ Каргілл» є переробка насіння соняшника, виробництво олії та шроту. Сировиною для   є насіння соняшнику, яке постачається майже з усіх областей України автомобільним та залізничним транспортом.

Партії шроту аналізуються в випробувальній лабораторії Херсонської регіональної державної лабораторії   ім. професора Л.С. Ценковського Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  згідно вимог ДСТУ 4638:2006.  

Також для зовнішнього контролю якості  продукції та аналізу окремих показників безпеки використовуються сторонні акредитовані лабораторії, перевірені та затверджені компанією «Каргілл». 

На підприємстві запроваджена система управління ризиками відповідно до ISO 22000, якою прописано перелік Програм-передумов, що визначають конкретні процедури на всі ділянки та види робіт, виконання яких  забезпечує  в кінцевому результаті якість та безпечність продукції, що виробляється. Сертифікат GMP  №1102/970754 від 07 липня 2015, чинний до 7 липня 2018 року.

Аналіз ризиків харчової  та кормової безпеки, план HACCP,   впроваджений  на підприємстві з березня 2009 р, оновлений групою з харчової безпеки востаннє в березні 2017 року, та зроблений з урахуванням діаграм технологічного процесу та типу ризику (фізичний, хімічний, біологічний). 

На основі аналізу ризиків визначено 1 операційну контрольну точку та 1 критичну контрольну точку.

Операційна контрольна точка – приймання соняшнику, хімічний ризик, наявність пестицидів в насінні соняшнику, що поставляється. На операційній контрольній точці проводиться постійний моніторинг  – визначення пестицидів в соняшнику, що поставляється (кожні 15 тис. т).

Критична контрольна точка – одна:  це Тостер – тостування шроту, визначений ризик – біологічний  (виживання сальмонели спричинене низькою температурою випаровування). Критичний ліміт – найменша допустима температура випарювання –  102˚C; експозиція при температурі не нижче 102˚С не менше 20 хвилин. Параметри  температури критичної контрольної точки вимірюють   калібратором температури виробництва «Druck Lsmited», Англія, який повірений ДП «Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», є паспорт повірки ЗВТ №1797 від 21.06.2017 року.