Позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

9.08.2018р. відбулося позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державній адміністрації. Вже вдруге протягом останнього часу оперативно збираються члени комісії. Проведення нинішнього засідання пов’язане з новим випадком спалаху африканської чуми свиней, яке зафіксували тепер вже у Скадовському районі.

Роботу комісії очолив заступник голови ДНПК при Херсонській облдержадміністрації, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко.

Про ситуацію в Скадовському районі і заходах, які наразі вживаються для ліквідації спалаху захворювання, а також карантинно-обмежувальних заходах із недопущення розповсюдження африканської чуми свиней доповіла начальник Скадовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Ірина Єрмак.

                         

Так, в особистому селянському господарстві с. Приморське, Приморської сільської ради, Скадовського району Херсонської області зареєстровано загибель свині з підозрою на захворювання африканської чуми свиней.

8.08.2018 року за результатами дослідження патологічного матеріалу Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби встановлено діагноз АЧС.

Того ж дня, ввечері, було проведено засідання ДНПК при Скадовській райдержадіміністрації, на якому розроблені і затверджені першочергові заходи з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон нагляду і спостереження.

Село Приморське, Приморської сільської ради Скадовського району визнано зоною епізоотичного вогнища (неблагополучний пункт). Карантин встановлено від 8 серпня поточного року. Наразі обладнано карантинні пости, на яких ведеться цілодобове чергування представників ветеринарної медицини, Нацполіції і ДСНС. Ґрунтові дороги в’їзду-виїзду переорані. Організовані дезінфекційні бар’єри.

Також, у селі Приморське проведено облік свинопоголів’я. На 23 подвір’ях місцевого населення утримується 117 голів. Розпочата робота з вилучення свиней. Серед населення ведеться роз’яснювальна робота.

Про результати вжитих заходів з ліквідації спалахів АЧС на території селища Комишани доповіли голова ДНПК Херсонської міської ради Андрій Щербина та в.о.начальника Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Малахова, зазначивши, що наразі ситуація під контролем.

Обговоривши нагальні питання, комісія ДНПК взяла до відома надану інформацію і прийняла низку рішень. Зокрема, зобов’язала протягом трьох днів забезпечити проведення епізоотичного розслідування з визначенням джерел занесення збудника на територію с. Приморське, організацію та виконання  заходів з ліквідації АЧС в епізоотичних вогнищах неблагополучних пунктів та в зоні захисту та нагляду відповідно до вимог діючої «Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», а також забезпечити облік свиней та ідентифікацію відповідно до діючих вимог в господарствах, які увійшли до зони захисту і зони нагляду.

                        

З метою недопущення поширення АЧС на території Херсонської області в рамках карантинно-обмежувальних заходів заборонити обіг, переміщення живих свиней, сировини, та продукції свинарства з господарств, незалежно від форм власності, в яких не підтверджено дотримання вимог закритого режиму роботи. Ця тимчасова заборона може бути переглянута за результатами епізоотичних обстежень господарств та підтвердження забезпечення їх належного рівня біобезпеки.

Тимчасово заборонити на території Херсонської області забій свиней, крім як для особистого споживання, не на забійних підприємствах та бойнях, які мають експлуатаційний дозвіл.

З метою поінформування населення про заходи профілактики та недопущення поширення АЧС, розмістити білборди в місцях скупчення громадян, а саме на агропродовольчих ринках, зупинках громадського транспорту, автовокзалах тощо.