Поводження з побутовими відходами в Новотроїцькому районі

Санітарна очистка населених місць – це комплекс заходів по збиранню, тимчасовому зберіганню, вивозу, знешкодженню та утилізації відходів, що утворились в населених місцях.

Відходи – це залишки речовин та предметів, що утворилися внаслідок побутової, господарської та промислової діяльності людини, які не можуть бути використані на місці утворення, а їх накопичення та зберігання порушує санітарний стан навколишнього середовища, поділяються на рідкі та тверді.

На території Новотроїцького району знаходиться 19 сільських та селищних рад, 42 населених пункти, в 36 населених пунктах району виділено земельні ділянки під місця видалення відходів, санітарна очистка організована в 23 населених пунктах, схеми санітарної очистки розроблені в 18 населених пунктах. 

З метою поліпшення в Новотроїцькому районі екологічної ситуації та забезпечення дотримання вимог законодавства у сфері поводження з твердими побутовими відходами, фахівцями Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області було проведено актуалізацію стану санітарного очищення населених пунктів по кожній сільській та селищній раді району з урахуванням раніше наданих пропозицій.

До органів місцевого самоврядування було направлено 19 листів щодо вжиття відповідних заходів з покращення стану санітарного очищення населених пунктів району, з наданням інформації про вжиті заходи та проведену роботу. Згідно отриманих відомостей було проведено аналіз стану санітарного очищення кожного населеного пункту.

За результатами аналізу встановлено факти недотримання санітарного законодавства у сфері поводження з твердими побутовими відходами. З цього приводу були підготовлені та направлені листи голові Новотроїцької РДА та голові райради щодо сприяння у забезпеченні дотримання законодавства у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

В Новотроїцькому районному управлінні було розроблено та затверджено план заходів щодо покращення стану санітарного очищення Новотроїцького району на 2020 рік, згідно якого на 26 лютого 2020 року заплановано проведення наради з головами сільських та селищних рад, під час якої будуть обговорені актуальні питання щодо санітарної очистки населених пунктів кожної сільської та селищної ради, яка полягає в організації централізованого вивозу твердих побутових відходів, що утворюються в результаті трудової, господарської, побутової та іншої діяльності населення, визначення виконавця робіт, роздільного збирання твердих побутових відходів, розроблення схем санітарного очищення та затвердження їх у встановленому законодавством порядку, забезпечення належного прибирання територій, своєчасного вивезення сміття та недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ на підконтрольних територіях. 

Дане питання знаходиться на постійному контролі, робота з цього напрямку продовжується.