Поширені помилки при впровадженні системи НАССР

Помилка 1. Система HACCP передбачає створення групи HACCP і неможливо покладати впровадження системи HACCP одній людині.

Помилка 2. Багато хто вважає, що HACCP — це тільки ведення документів. Ведення документації — це один з принципів системи HACCP, без якого не можливо здійснювати системний підхід до забезпечення контролю за безпечністю продукції на всіх ланках виробництва.

Помилка 3. “Чим менше ризиків виявлено, тим краще”. Справді, кількість можливих ризиків є показником розуміння виробництва з точки зору забезпечення безпечності і якості продукції. Чим більше виявлених ризиків — тим більша кількість заходів щодо їх моніторингу та профілактики.

Помилка 4. “Чим більше критичних контрольних точок — тим краще”. Контроль ККТ показують ті етапи виробництва, де виникають ризики щодо безпечності кінцевої продукції.

Помилка 5. “Виробнича система і є система HACCP”. Система HACCP — це виконання семи конкретних принципів.

Помилка 6. “В технічних умовах ТУ вказане все що потрібно”. Принцип 7 показує, що система HACCP вимагає документувати весь виробничий процес.

Помилка 7. “Організація внутрішнього аудиту достатньо проводити один раз на рік”. Для дієвості системи HACCP кількість аудитів потрібно проводити скільки разів, скільки потрібно для досягнення певності безпечності продукції.

Помилка 8. “HACCP — це легко!”.  HACCP — це багаторівнева виробнича система, яка відповідає за безпечність продукції. Системa HACCP повинна весь час удосконалюватись.

Помилка 9. “HACCP — це досить складно й не потрібно цим займатись”. 75% заходів HACCP передбачені іншими нормативними документами, що регламентують виробництво. Справді HACCP акцентує увагу на тих речах, за які забувають, але вони впливають на безпечність продукції.

Помилка 10. “Створення робочої групи потрібно тільки на етапі впровадження HACCP”. Робоча група повинна аналізувати все що відбувається на виробництві й вчасно приймає рішення щодо виявлення та попередження небезпек безпечності продукції. Збори робочої групи повинні відбуватись регулярно.

Помилка 11.  “Отриманий сертифікат HACCP говорить про достатність впровадження системи HACCP”. Впровадження системи HACCP й отримання сертифікату якості на продукцію — це різні речі. Впроваджена система HACCP говорить про те, що на виробництві робиться все можливе для забезпечення безпечності продукції. А сертифікат якості тільки підтверджує відповідність продукції вимогам ТУ та стандартам.

Помилка 12. “Достатньо купити сертифікат HACCP через Інтернет”. Кожне виробництво є унікальним й неможливо реалістично забезпечити безпечність продукції не враховуючи його особливостей.